≫ 

Za ovaj vodopad malo Nišlija zna, a on je pravi raj za dušu i dobre fotke: Ovde se pisala istorija

Srećkovo vrelo je u stvari izvorište Kameničkog potoka, jednog od desnih pritoka Nišave, čije vode se u nju ulivaju nakon vodenog toka od 8 km

  • 4
Srećkovo vrelo Srećkovo vrelo / Foto: Zoran Kocić/Niške vesti

U blizini Srećkovog vrela nadomak Niša u Opštini Pantelej nalazi se vodopad koji je malo poznat Nišlijama, ali ga meštani Kamenice vrlo dobro poznaju i čuvaju kao svoje prirodno-turističko blago.

Poznato Srećkovo vrelo je mala klisura i jedan od mnogobrojnih kraških izvora u kršu Istočne Srbije, koji izbija u ataru sela Kamenica, u podnožju istočnih padina planine Kalafat na samo osam kilometara od centra Niša, pišu Niške vesti. 

U blizini vrela na temeljima rimskog hrama, u srednjem veku sagrađen je manastir Sveti Đorđe. U ovom manastiru je radila jedna od prvih prepisivačkih i iluminatorskih škola. Ovaj manastir poznat je i po tome što su u njemu do 1553. godine ispisane prve knjige u okolini Niša.

Manastir Svetog Đorđa 1564. imao je samo dva kaluđera, a poslednji pomen za vreme vladavine sultana Murata Drugog (1574-1595) spominje samo jednog. Izvori kazuju da su Turci posle ugušenja Niške bune 1841. godine i u Kamenici spalili crkvu, pa je najverovatnije tada porušen manastir svetog Đorđa. Bio je dugo manastir zatrpan i zaboravljen u ruševinama, a onda je pronađen 1988. godine, kada je i obnovljen.

Srećkovo vrelo je u stvari izvorište Kameničkog potoka, jednog od desnih pritoka Nišave, čije vode se u nju ulivaju nakon vodenog toka od 8 km. Vrelo prihranjuje hidrogeološka površina sliva planine Kalafat, sa najvišom kotom 837 m. Na jugu sliv je ograničen Niškom kotlinom, a na severu Toponičkom i Kopajkošarskom ili Popšičkom rekom.

Na početnom putu od 1.000 metara tok Kameničkog potoka ima veliki broj slapova, od kojih je prvi visine oko 3 metra. Ispod vodopada postoji nekoliko izvora vode koji su čisti i puni rakova.

Srećkovo vrelo Srećkovo vrelo / Foto: Zoran Kocić/Niške vesti

Na slapovima Kameničkog potoka koji izvire iz Srećkovog izgrađeno je nekoliko vodenica, iz različitih perioda, na osam vodopada od kojih je jedna izgrađena na prvom vodopadu u 19. veku, podsećaju Niške vesti.

Čistu planinsku vodu sa ovog vrela koristili su prvo Rimljani u drevnom Naisu, uz pomoć akvadukta koji je sagradila Laudijeva VII legija, a čiji ostaci se i danas vide, a potom i sveptenstvo obližnjeg manastira Sveti Đorđe izgrađenog u srednjem veku, na 300 metara od izvora.

Sa namerom da ožive zaboravljenu prošlost i, prirodne lepote Srećkovog vrela Udruženje za lokalni razvoj Kamenici izgradio je panoramsku stazu — simbolično nazvanu „Vodeničarska staza”. Ova staza u dužini od 80 metara povezuje manastir, potok, vrelo, vodopad i vodonicu na Kamaničkom potoku.

Naselje Kamenica je ponosna i na heroje iz Drugog svetskog rata. Dušan Tasković Srećko, po kome je nazvano obližnje Srećkovo vrelo, Radmila Kovačević i Hristina Markiši.

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    24. januar 2021 | 08:41

    Malo su nase lepote iskoriscene valda nam je takav mentalitet gkedam izmedju nemacke I CH vodopadi na hiljade turista dnevno posecuju restorani su puni bio sam u jednom selu 27 starih kuca pokrivene slamom ogradjeno nalplacuje se ulaz tu su restorani ,oni iskoriste gde god sta ima organizuju grupe, vodice, kazem mi mnogo kasnimo za njima u pogledu ovakve vrste turizma.

  • Lejla

    24. januar 2021 | 08:03

    Vrhunska fotografija...

  • mima

    24. januar 2021 | 09:11

    stvarno je prelepo, nestvarno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA