Spremite se za naglu promenu vremena: Ciklon nam večeras donosi zahlađenje, jaku kišu i dosta snega

U toku noći nedelja na ponedeljak stiže nam zahlađenje sa severozapada

  • 2
Sneg, zima, ledeni talas Foto: Tanjug/AP

Toplo vreme, sa dnevnim temperaturama znatno iznad proseka za ovaj period godine, očekuje nas i danas. Jedino što bi moglo da ga pokvari jeste umeren i jak južni i jugoistočni vetar koji će se osetiti u košavskom području i na planinama. Oni koji ipak vole svoj januar beo moraće na planine, jer će se u predelima nižim od 1.500 m nadmorske visine nastaviti dalje topljenje snega, javio je RHMZ.

Zima se ipak neće predati tako lako. U toku noći nedelja na ponedeljak stiže nam zahlađenje sa severozapada koje će usloviti prelazak kiše u susnežicu i sneg na severu i zapadu Srbije. Od ponedeljka do petka biće osetno hladnije, povremeno sa vlažnim snegom, uz formiranje snežnog pokrivača u nižim i povećanje visine snega u višim predelima.

Detaljniji prelazak objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

- U narednim satima iznad Đenovskog zaliva očekuje se formiranje sekundarnog ciklona i on će se u naredna 24 sata premeštati preko severa Italije ka Jadranu. U noći između nedelje i ponedeljka ovaj ciklon će jačati i premeštaće se sa Jadranskog mora preko Balkanskog poluostrva, a svojim centrom preko našeg područja dalje na severoistok ka oblasti Karpata. Ovaj ciklon doneće oblasti Jadrana i oblasti Dinarida veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, višim planinama i veoma obilni sneg.

- Ovaj ciklon Srbiji će u nedelju uveče i u noći između nedelje i ponedeljka usloviti jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom, a umeren do jak vetar južnih pravaca će u nedelju uveče i tokom noći po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni i prolazno će biti i veoma jak, na udare i olujni. Prelazak ciklona i prodor hladnog fronta usloviće da sa severa i severozapada preko Panonske nizije dođe do prodora i osetno hladnije vazdušne mase, tako da se očekuje osetniji pad temperatura i za više od 10 stepeni, a kiša će u nedelju uveče i tokom noći na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i sneg.

Nova Varoš, Zlatar, sneg Na zapadu Srbije ponovo zimsko uživanje / Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U ponedeljak ujutro kiša će i u nižim ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg, osim na jugu i jugoiostoku Srbije. Tokom dana sledi prestanak padavina i razvedravanje. Temperature će biti od 1°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije.Već u ponedeljak krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama, pa će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći. Ipak, maksimalne temperature biće u blagom plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati.

- Iako će nam početak sledeće sedmice doneti jače zahlađenje, ono neće biti u obliku kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine. Sredinom sledeće sedmice, tj. u sredu biće suvo i prohladno, ujutro uz slab mraz. U četvrtak nakon hladnog jutra sa slabim mrazem, tokom dana naobklačenje, ali i porast temperatura, a do kraja dana i večeri biće i padavina. Sledećeg petka i vikend se pod uticajem novog snažnog ciklona sa Atlantika očekuje dalji porast temperatura i značajnije otopljenje, uz temperature preko 10°C, a u petak će biti i kišovito, sneg samo na najvišim planinama - objasnio je Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    24. januar 2021 | 11:48

    Ovi ni metu ne znaju da pogode, ciklon , nevreme sneg a sada pogledah vremensku na mobilnom i s sve u normalu za januar, malo kiše i to je to.

  • Veteran

    24. januar 2021 | 15:17

    Šta vam je meteorolozi, ovo je mesec Januar..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA