≫ 

Vakcinisano preko 200.000 ljudi u Srbiji

Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa, potrebno je da se vakcinišu svi koji žele

  • 3
Vakcinacija, Dom zdravlja Zvezdara Vakcinacija / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je danas prešla brojku od 200.000 vakcinisanih osoba protiv korona virusa.

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon ocenio je početkom januara da je masovna imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika potrebna da se obezbedi kolektivni imunitet od "verovatnih 60 odsto", što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve je Srbija do sada imala.

Beogradski sajam, vakcinacija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Za potpuno suzbijanje ovog virusa, potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa, potrebno je da se vakcinišu svi koji žele – do tri miliona stanovnika - istakao je Kon u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da je veliki broj (oko 40 odsto) imunitet stekao posle kontakta sa virusom, tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandra Vučić saopštio je jutros da britanski soj korona virusa stigao u Srbiju, a o tome ga je jutros obavetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Zlatibor Lončar me je danas zvanično obavestio. Imamo slučaj, jedna putnica iz Londona za Srbiju, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj novi korona virus u Srbiju. Ona je imala lakše simptome, njen suprug teže, obostarnu upalu pluća. Ono što je važno jeste da smo to otkrili tako što smo stalno uzimali uzorke. Oni su istraženi na Torlaku, to je taj opasni londonski soj korona virusa - rekao je Vučić prilikom današnjeg gostovanja.

Video: Redovi za vakcinaciju na Sajmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA