≫ 

Prof. Tiodorović o novom soju: Kako je žena došla 31. decembra a sad je otkriven, da li je zarazniji

- Pojava novog soja je situacija koja apsolutno eliminiše svako ublažavanje mera - kaže za Telegraf.rs prof. dr Branislav Tiodorović

  • 35
Ktizni štab

Foto: ATA images

Novosađanka koja je donela novi, britanski soj korona virusa u Srbiju, stigla je u našu zemlju 31. decembra, a mutacija je otkrivena nakon desetak dana. Bez obzira na to, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone kaže za Telegraf.rs da ga ona nije u međuvremenu raširila, da su pronađeni svi njeni kontakti, ali ističe da je pojava novog soja u našoj zemlji razlog više da se ne popuštaju postojeće mere protiv korona virusa, jer je realno očekivati još novih slučajeva. 

On je kazao da je virus zarazniji, a kada je zarazniji onda samim tim postoji i mogućnost većih fatalnih ishoda, ali da je to pitanje na koje treba da odgovore mikrobiolozi.

Da je u Srbiju stigao novi soj, juče je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da ga je donela žena koja je došla iz Londona. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sinoć je rekao da se radi o ženi koja je 1958. godište, da se ona najverovatnije zarazila u avionu i da je osetila tegobe posle 3 dana. Profesorka dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakuleteta u Beogradu, kazala je da se radi o Novosađanki.

Prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Telegraf.rs da moramo biti svesni da će se ovaj soj pojavljivati. 

- Ona je doputovala 31. decembra i uzorkovana je tada. A, to nije postupak koji može tako brzo da se uradi. Sekvenciranje traje desetak dana i više dana. Zbog toga je to tako. Ali, oni su u međuvremenu uspeli da pronađu sve kontakte. Muž je imao ozbiljniji problem, imao je obostrano zapaljenje pluća, dok je ona imala lakše tegobe. Ali, virus je sada tu kod nas - kaže prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Kaže da nije imalo šanse da se virus raširi, ali i navodi da je pitanje da li smo novi soj imali i pre ovog slučaja koji je otkriven.

- Pitanje je da li smo mi i pre toga imali neki slučaj. Jednostavno, moramo da budemo spremni da će se pojavljivati. Mi smo zemlja koja i dalje ima saobraćajne veze u svim pravcima, pa da li je mogao da dođe i iz Rumunije, Mađarske to nije bitno... Još pre mesec dana se predlagalo da se taj let sa Velikom Britanijom obustavi, međutim, rečeno je da je to toliko malo, da može dobro da se kontroliše i da nema razloga obustavljati - objašnjava prof. dr Tiodorović i dodaje da će na sledećoj sednici Kriznog štaba najverovatnije biti reči o tome, ali da ne veruje da će biti obustave letova.

Objašnjava da je pitanje da li je i koliko zarazniji i smrtonosniji pitanje za mikrobiologe i molekularne biologe.

- Zarazniji jeste, a samim tim ako imamo više obolelih, onda može biti i više fatalnih ishoda - navodi naš sagovornik.

Nema ublažavanja mera

 

Profesor kaže i da je pojava novog soja situacija koja apsolutno eliminiše svako ublažavanje mera: 

- Znači, nema ublažavanja mera, bez obzira na to što nam dobro ide vakcinacija. Ali, sledeći korak je obezbediti dovoljnu količinu vakcina.

Kako navodi, britnaski soj je kod nas otkriven posle Rumunije, Slovenije i Mađarske. U Evropi ga ima u 23 zemalja a u svetu u 60.

- Pojavljuje se i južnoafrički soj, on se pojavio u Velikoj Britaniji. Brazilski soj se isto pojavio u Britaniji. Verovatno su sve to putovanja. Sve to mora da se očekuje. To su isti virusi samo mutanti, a ono što se sada zna, jeste da vakcine štite i od njih, a koja više, koja manje to je za naučnu raspravu - rekao je prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Video: Tiodorović: Moramo očuvati mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koronas

    25. januar 2021 | 11:00

    Prosto pitanje, ako se gospodja zarazila u avionu na letu za Srbiju, gdje nestade taj nosilac virusa iz aviona?

  • Dijaspora

    25. januar 2021 | 11:15

    Struka se zaigrala, imam utisak da bi voleli da ovo nikad ne prodje jer misle da su glavni.Malo morgen.

  • Boža zemunac

    25. januar 2021 | 11:20

    Dosta više sa plašenjem naroda.Srbi dođite sebi i počnite da mislite svojom glavom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA