≫ 

Kako izgleda KPZ gde Jutka služi kaznu: Otvorenog je tipa, nema rešetke, organizuje obuke za osuđene

Bivši opštinski funkcioner osuđen na tromesečnu zatvorsku kaznu zbog nedozvoljenih polnih radnji nad sekretaricom Marijom Lukić

  • 51
KPZ Cupria, Jutka Printskrin: Youtube/RTV Krusevac, mpravde.gov.rs

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, počeo je danas sa odsluženjem zatvorske kazne zbog nedozvoljenih polnih radnji nad sekretaricom Marijom Lukić. On se javio na odsluženje u KPZ Ćuprija gde će odslužiti tromesečnu kaznu.

KPZ Ćuprija, nalazi se u sredini gornjeg Pomoravlja, na oko 150 km od Beograda, odnosno na desnoj obali Velike Morave, na putu Ćuprija-Jagodina, pored mosta koji razdvaja dva grada.

Nastao je još u vreme vladavine Miloša Obrenovića 1852. godine.

Marija Lukić, Milutin Jeličić Jutka Milutin Jeličić Jutka i Marija Lukić / Foto: Mateja Beljan/youtube/Insajder Video

Objekat za smeštaj osuđenih lica, dograđen je posle Drugog svetskog rata, a upravna zgrada sa prostorijama za dnevni boravak osuđenih lica izgrađena je 1980. godine. Objekat je izgrađen u savremenom stilu sa velikim staklenim površinama, na prozorima bez rešetaka, prostorijama punim svetla i svežeg vazduha, stoji na sajtu Ministarstva pravde.

Reč je o jednom od četiri zavoda otvorenog tipa u Srbiji, a preostala tri su KPZ u Beogradu – Padinskoj skeli, KPZ u Somboru i KPZ u Šapcu, rekli su u odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs.

Trenutno se na izdržavanju kazne u KPZ Ćuprija nalazi 122 osobe muškog pola.

Reč je o osuđenicima za krivično delo iz nehata bez obzira na visinu izrečene kazne koja imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji Viših sudova u Vranju, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Negotinu, Novom Pazaru, Pirotu i Prokuplju, zatim - o prvi put osuđenima na kaznu zatvora čije trajanje ili ostatak trajanja posle uračunatog pritvora i drugog lišenja slobode u vezi sa krivičnim delom ne prelazi tri godine, stoji u odgovorima, uz napomenu da se to odnosi na lica koja nisu osuđena za krivična dela: silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom, trgovina ljudima, razbojnička krađa, razbojništvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga, a da imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji pobrojanih sudova.

Treću kategorijz zatvorenika čine oni kojima je izrečena kazna zatvora u prekršajnom postupku, a koja imaju prebivalište, odnosno boravište na području Prekršajnih sudova u Jagodini i Paraćinu.

Na pitanje o kulturnim manifestacijama u KPZ Ćuprija ističu da osuđenici učestvuju u izradi internog časopisa „Perspektiva“.

- U ovom zavodu su prošle godine organizovana takmičenja osuđenika u stonom tenisu, šahu, zatim kvizovi sportskog sadržaja, kao i predavanja službenika za tretman u vezi sa više tema (poput nasilja u porodici, o zdravlju, itd…). Kulturne manifestacije su tokom prošle godine otkazane zbog mera prevencije koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona - naveli su.

Takođe, napomenuto je i da se u Zavodima inače organizuju pozorišne predstave, koncerti, književne večeri, radionice kreativnog izražavanja, slikanja, likovne izložbe, te da se u KPZ Sombor npr. duže od 20 godina organizuje likovna kolonija "Elan" za osuđenike iz svih zavoda u zemlji, a da su tu prisutni i akademski slikari. Dalje navode i da se u KPZ  u Sremskoj Mitrovici organizuje Festival besedništva za osuđena lica, a u KPZ za maloletnike u Valjevu Festival literarnog stvaralaštva. Navode i da Zavodi imaju različite vrste sekcija (dramskih, likovnih, sportskih), kao i biblioteke sa, kako nam je rečeno, fondom od po nekoliko hiljada knjiga.

Inače, osuđenici ustaju u sedam ujutro, odlaze na spavanje u 23. U međuvremenu mogu da pohađaju neki od psihosocijalnih programa prilagođenih potrebama osuđenih, koji se sprovode individualno i grupno. To su prepoznavanje i upravljanje životnim problemima, sticanje i razvijanje veština za rešavanje problema, jačanje osećanja lične vrednosti i razvijanje odgovornosti za sopstveno ponašanje, učenje adekvatnog ponašanja u kriznim situacijama, edukacija o zavisnosti od narkotika i negativnim posledicama zloupotrebe, edukacija o zavisnosti od alkohola, porodična grupna terapija, prevazilaženje kriznih situacija i jačanje motivacije, uspostavljanje i održavanje apstinencije i lečenje zavisnosti, jačanje motivacije za održavanje apstinencije, programi koji se bave kontrolom emocija, kontrola besa i smanjenje učestalosti agresivnog ponašanja, usvajanje socijalno prihvatljivog načina komuniciranja, usvajanje zdravih stilova života.

Takođe, u zavodima se organizuju obuke za deficitarna zanimanja kako bi što lakše našli posao po isteku kazne. Među brojnim programima tretmana, značajno mesto zauzimaju školovanje, stručno osposobljavanje i rad osuđenih.

- Potrebno je naglasiti da se ni u jednoj diplomi niti stečenom sertifikatu ne navodi da je dobijena u nekom od zavoda, kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija u društvenoj zajednici po isteku kazne - rekli su nam.

Video: Žrtva i zlostavljač na metar jedno od drugog: Jutka se nije usudio da pogleda Mariju Lukić u oči u tesnom hodniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    25. januar 2021 | 20:28

    Dobro ga nisu poslali u neku banju da odlezi 3 meseca, strasno, ono za sta je on osudjen treba da robija na adekvatnom mestu za tako nesto a ovde jos ima i da uziva.....

  • Sima

    25. januar 2021 | 20:20

    Sve u svemu da pozeli covek da ga osude I tu da sluzi kaznu ,ovo mi vise deluje da su ga nagradili nego kaznili.

  • Uaaaaa predator

    25. januar 2021 | 21:27

    Ovo mu dodje kao Banja , čisto farbanje naroda ništa više . SDA će fino da se odmori i za 2 meseca nazad na posao i milina a onda sve ispočetka traži drugu žrtvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA