≫ 

Ovo je laboratorija gde je pronađen britanski soj: Naši naučnici od početka analiziraju genom korone

Reagenasa imaju za još oko 70 uzoraka, a nakon toga moraće da se rade nove nabavke

  • 1

Britanski soj korona virusa potvrđen je i u Srbiji kod žene koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva, a izolovan je u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Sekvenciranje virusa korona i praćenje njegovih mutacija obavlja se u dva centra u Srbiji - Veterinarskom institutu u Kraljevu i Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta.

Tim koji je otkrio britanski soj čine tri virusologa - koordinator prof. Aleksandra Knežević, prof. Tanja Jovanović, Ass Marko Janković, kao i bioinformatičar Ass Ognjen Milićević.

Prof. Knežević kaže da su od maja prošle godine do danas sekvencirali (proučavali) oko 200 uzoraka u dva centra i da je do sada potvrđen britanski soj samo u jednom uzorku.

Sva sekvenciranja koja su do sada urađena deponovana su u svetskoj genskoj bazi podataka koja je dostupna svima.

- Od početka pandemije naučnici su ukazali na veliki značaj sekvenciranja virusa, s obzirom na to da se radi o virusu koji izuzetno mutira. Prema preporukama SZO, kao i Evropskog centra za kontrolu bolesti preporučena metoda je sekvenciranje celog genoma i na osnovu ti preporuka su definisane odgovarajuće platforme na kojima mogu da se rade ovakve analize - kaže Knežević za Tanjug.

Dodaje da je Vlada Srbije dala zeleno svetlo i odobila sredstva za projekat sekvenciranja virusa. Projekat "Nacionalna studija ispitivanje seroprevalence i molekularne karakterizacije SARS CoV-2", sprovodi se na Medicinskom fakultetu i Veterinarskom institutu u Kraljevu.

- Uzorci su prikupljani prema odgovarajućim kriterijumima koji omogućavaju da se dobije sekvenca celog genoma, jer se mutacije javljaju u svim delovima genoma ovog virusa - pojasnila je Knežević.

Uzorci im stižu iz svih laboratorija gde se radi PCR testiranje, a jedan od kriterijuma je pozitivnost PCR testa, da li je pacijent putovao negde....

- Ovo nije metoda kojom se dokazuje britanski soj virusa. Mi analiziramo sve, dobijeni rezultat poredimo sa sojevima virusa koji se nalaze u svetskim genskim bazama podataka. Tačno je definisano koje karakteristike ima britanski soj, južnoafrički soj, odnosno brazilski soj - navela je ona.

Ističe da sekvenciranje nije postupak koji se završava za dan, već da se radi više dana - nekoliko dana traje priprema uzorka, zatim nekoliko dana se obrađuje u mašini, pa opet nekoliko dana traje opsežna bioinformatička analiza.

Uzorak u kome je dokazan britanski soj virusa stigao je u Institut za mikrobiologiju iz laboratorije u Torlaku.

Žena kod koje je otkriven britanski soj virusa stigla je u Srbiju iz Velike Britanije i imala je negativan PCR test na ulasku u Srbiju.

- Nakon nekoliko dana po ulasku u Srbiju su se kod nje pojavili blaži simptomi. Ona se testirala i pokazalo se da je pozitivna. Sekvencirali smo njen uzorak i otkrili britanski soj virusa korona - navodi Knežević.

Kaže da su virusolozi sa Medicinskog fakulteta angažovani u laboratorijama gde se radi PCR testiranje. Kako je pritisak na laboratorije sada manji, jer je epidemiološka situacija bolja, sada mogu da se intenzivnije posvete radu na sekvenciranju virusa.

- Sada imamo više vremena da se posvetimo sekvenciranju. Nadamo se da će i druge kolege da se uključe u to, da što veći broj uzoraka obradimo - kaže ona.

Reagenasa imaju za još oko 70 uzoraka, a nakon toga moraće da se rade nove nabavke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    25. januar 2021 | 17:13

    Ови Кинези су зло, сад су јадним, наивним и безгрешним Британцима потурили ниви вирус , цццц .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA