Đaci u Novom Sadu će pomagati u suzbijanju nasilja u školama: Ima poražavajućih podataka

U akciju suzbijanja nasilja u obrazovnim ustanovama potrebno uključiti i roditelje

  • 3
Vršnjačko nasilje, dečak maltretira devojčicu BLUR

Foto: Shutterstock

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će Koordinacionom telu za suzbijanje nasilja u osnovnim i srednjim školama pomagati učenici - predstavnici đačkih parlamenata.

Kako je, za "Novosti" kazala Dina Vučinić, novoizabrana predsednica Koordinacionog tela za suzbijanje nasilja u osnovnim i srednjim školama, s ovim ciljem u narednih desetak dana biće osnovan tzv. krovni učenički parlament od strane predstavnika postojećih parlamenata u novosadskim školama.

- Bićemo efikasniji ako u naš rad uključimo i đake. Od njih ćemo dobijati informacije, predloge i savete. Sa svoje strane, Koordinaciono telo će učenicima pomogati u suzbijanju vršnjačkog nasilja ali i sprečavanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta - kaže Vučinićeva.

Po njenim rečima, cilj je da se u narednom periodu broj učenika-pušača smanji za pet procenata, a da se broj đaka koji piju alkohol umanji za 10 odsto. Nedavna anonimna elektronska anketa kojom je obuhvaćeno 11.000 đaka, pokazala je da devet odsto učenika sedmog i osmog razreda i srednjoškolaca u Novom Sadu svakodnevno pije alkohol.

Takođe, njih 11 odsto priznali su da su počinili fizičko nasilje nad drugima ukupno šest procenata počinilo je psihičko, a upola manje njih fizičko nasilje.

Prvi put sa ocem na klađenju

 

Anonimna anketa sprovedena među učenicima otkrila je zabrinjavajući podatak da 15 odsto đaka odlazi u sportske kladionice. Oni su naveli da su prvi put u kladionicu otišli sa ocem. Podaci kazuju da je čak 31 odsto đaka počelo da se kocka pre petog razreda, dok danas 20 procenata njih to čini svakodnevno.

Anketa je ujedno pokazala i da navedene oblike nasilja nije prijavilo 36 odsto učenika. Njih 34 odsto nasilje je prijavilo roditeljima, 17 procenata školi, šest procenata prijateljima, a svega četiri odsto pojavu nasilja prijavilo je policiji.

- Mi želimo da broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja bude što veći i svako ko je pretrpeo neki vid nasilja, da ne oseća strah da ga prijavi - poručuje Vučinićeva.

Ona smatra da je u akciju suzbijanja nasilja u obrazovnim ustanovama potrebno uključiti i roditelje. Članovi Koordinacionog tela u okviru svog rada posećuju škole i pružaju podršku psihološko-pedagoškim službama, a sarađuju i sa Savetom roditelja.

Video: Osnovci u Novom Pazaru organizuju tuče, snimaju se, pa traže za ulaz 50 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. januar 2021 | 18:25

    Kako ljudi neshvataju da je stvar sve u sistemu ,dobro uredjen sistem vaspita i prevaspituje i decu i roditelje i sav drugi svet koji je deo sistema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA