≫ 

Suze Slavice, samohrane majke 3 dece: "Muž poginuo na građevini, deca pitaju zašto je morao da umre"

Goran je pao sa skele i poginuo 2013. godine, a njegova supruga Slavica i troje dece od tada žive sa 20.000 dinara penzije

  • 21
Slavica Đurić, samohrana majka, Smederevska Palanka Foto: Privatna arhiva

Miloš, Uroš i Tamara Đurić iz Smederevske Palanke ostali su 2013. godine bez oca Gorana, koji je nastradao kada je pao sa skele, dok je radio na građevini. Ostali su sami sa majkom Slavicom koja se od te kobne godine suočava sa nedaćama, siromaštvom i strahom od budućnosti. Strahom i pitanjem: "Kako izdržavati decu bez muža koji je bio stub i oslonac porodice?".

Slavičina deca, koja sada imaju 9, 11 i 17 godina, odrastala su teško, živeći skromno u dve prostorije dotrajale kuće, pune vlage, starog nameštaja i - bez struje. Ogroman dug koji su imali, a koji ova samohrana majka nije mogla da plati jer je penzija nakon muževljeve smrti iznosila svega 20.000 dinara, bio je i potencijalni razlog da joj deca budu oduzeta, te 2018. godine.

Problem sa strujom i velikim dugom je, zahvaljujući humanim ljudima, ipak rešen, ali je na Slavičinim plećima ostalo puno toga: a pre svega činjenica da nema od čega da izdržava svoju decu.

- Suprug je radio u Goši, a kada je ostao bez posla, zaposlio se na toj prokletoj građevini. Pao je sa skele, tu u Smederevskoj Palanci. Deca su mi tada imala dve, četiri i devet godina. Iz Palanke je prebačen u Beograd, bio je 6 dana u komi. Sedmog mi je, opraštajući se, rekao: "Ja ti odlazim, čuvaj mi decu". Sutradan mi je stigao telegram da je preminuo - priča Slavica plačući.

Od tog dana je krenula njena borba koja i dalje traje. Sa suzama priča da je od tada nadničila, skupljala puževe da deci obezbedi za hleb.

- Išla sam i po kućama da čistim... nisam se stidela iako su mi se smejali - sa setom u drhtavom glasu govori.

Teška upala pluća

Nijedna muka ne ide sama, pa je tako dve godine kasnije, 2015., Slavica imala teško zapaljenje pluća sa gušenjem.

- Dr Nada Todorović se tresla da mi spasi život. Prebacili su me sanitetom u Beograd... Teško mi je o tome i da pričam, jer su deca u tim trenucima bila bez mene, ostavila sam ih tako uplakanu... Iako su lekari sa plućnog govorili da treba još da ostanem, ja sam tražila da izađem, na lični zahtev, da mi deca ne budu sama. Deca su mi bila preča od bolnice. Tako se ispostavilo i da mi pluća nisu potpuno izlečena i dan-danas imam problem sa njima - objašnjava naša sagovornica.

"Zašto je tata morao da umre?"

Potom je usledila muka sa dugovima za struju.

- Deca su plakala, pitala me: "Mama, zašto je tata morao da ode da radi i da umre? Ponekad se sklonim od njih da se isplačem... - priča Slavica.

Podigla je kredit kako bi kupila nešto bele tehnike, drugačije se, kaže, ne može. S obzirom na to da ima penziju, nema prava na socijalnu pomoć, priča. Najstarija ćerka više ne živi sa njom i braćom, a Slavica navodi da, uprkos tome, i dalje 20.000 ne može da pokrije troškove nephodne za Uroša i Miloša.

Na sve to, i njeni lekovi koštaju oko 3.000 dinara, a otprilike isto toliko košta i struja koju mora da plaća mesečno.

Njenim mališanima potrebna je i odeća, i obuća, ali i hrana za koju ova samohrana majka uspe nekako da se snađe. Ipak, ni to nije dovoljno. Slavica i njena deca žive na adresi Majora Jovanovića 2/3, 11420 Smederevska Palanka, a njen broj telefona na koji je možete pozvati ukoliko želite da pomognete je 066/525-1416.

Video: Saša Damnjanović je samohrani otac petoro dece: Već punih 7 godina brine sam o četiri sina i ćerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Zemun

    26. januar 2021 | 10:56

    Za migrante ima? Za hraniteljske porodice ima? Za pomoc Hrvatskoj ima??? ZA NASU DECU nema??? Zasto drzavo??????????????

  • Janko

    26. januar 2021 | 10:52

    A Hrvatska milion eura , eliti po 90.000 hiljada pomoći . Sram da vas bude

  • Voja

    26. januar 2021 | 10:31

    Da je ova majka preminula kad je imala upalu pluća deca bi završila u hraniteljskoj porodici a ta hraniteljska bi po detetu dobila 40 hiljada. Ovako država vodi socijalnu politiku ovoj majci svaka čast.jedno pitanje trebali ova deca da se odazovu državi kad ih bude zvala da služe vojni rok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA