≫ 

Tragedija zakucala na vrata, braća Jovandić živote ostavili na pragu: Glas moje dece više nisam čula

Majci nisu dali da izađe iz kuće tako što je jedan od vojnika držao bravu, a braću su ubili, nešto nakon pola osam u jutro

  • 0
Novi Sad, spomenik, Braća Jovandić

FOTO: Nsuzivo.rs

Tri dana u Novom Sadu te, ne tako davne, 1942. godine, bila su obojena u crveno. Ljudi su streljani na ulicama, na Štrandu, a jedna od najtragičnijih priča je svakako ona o braći Jovandić, piše nsuzivo.rs

Tog petka, 23. januara, ostala je sama. Njene sinove Milorada (28), Savu (26), Paju (24), Živka (20) i Boru (15) ubile su nacističke snage u dvorištu njihove kuće u nekadašnjoj Rumenačkoj ulici.

Živko je imao priliku da se spasi, jer je vlasnik pivare u kojoj je radio upozorio ga je na zločin koji se spremao. Mladić nije želeo da braću i majku ostavi same i uputio se ka svojoj kući. Ulica je već bila blokirana, a još jedan komšija ponudio je sklonište Živku, koji je i ovog puta odbio zaklon.

Jelena Jovandić, majka petorice sinova, ispričala je 1971. godine za zagrebačke novine Arena, da se seća svake njihove reči i svakog njihovog pokreta, iako ima 77 godina. Preminula je iste godine.

Ispričala je i da najstariji sin Milorad nije dao da se vrata otvore kada su vojnici zakucali, a da je najmlađi Borko i dalje bio u krevetu, pa su ga “neodevenog oterali u sneg”. Majci nisu dali da izađe iz kuće tako što je jedan od vojnika držao bravu, a braću su ubili, nešto nakon pola osam u jutro.

- Vojnik je bio snažniji od mene, i nije mi dao da u dvorište izađem… U to sam čula više pucnjeva. Glas moje dece više nisam čula - dala je izjavu 1944. godine Jelena Jovandić. 

Njeni sinovi bačeni su u Dunav, sa ostalim žrtvama Racije.

Ona je ispred kuće zasadila pet jablanova, u čast svojim sinovima. Jelena Jovandić se pojavila na suđenju pojedincima koji su izvršili zločine u Raciji, 1946. godine. U iskazu je izjavila da je ubici oprostila, ali da to nikada neće moći da zaboravi. Mađarski fašista je za taj, i ostale počinjene zločine, dobio smrtnu kaznu vešanjem.

Novi Sad je dobio ulicu Braće Jovandić, u starom Jovanovskom kraju, na Rotkvariji, kako nikada ne bismo zaboravili nevine civilne žrtve strašnih januarskih jutara.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA