≫ 

Da li treba uvesti seksualno obrazovanje u škole? Ministarstvo: Novi predmet je opterećenje (ANKETA)

Ministarstvo prosvete za Telegraf.rs iznelo stav o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole

  • 79
Seksualno obrazovanje u skoli

Ilustracija: Nikola Jovanović

Seksualno obrazovanje u školama već se izučava kroz različite predmete, rekli su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Telegraf.rs. Odgovarajući na pitanje o tome kakav je stav Ministarstva o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole nisu precizirali da li će biti uveden kao poseban predmet ili ne.

Ipak, rekli su da su promene u planu nastave i učenja neophodne, ali i nepopularne, jer se ne mogu uvesti novi predmeti, a da se neki stari ne ukine. Tako je, objašnjavaju iz Ministarstva, zbog zakonom propisane nedeljne norme časova.

- U suprotnom bi svaki novi predmet značio dodatno opterećenje za učenike - stoji u odgovoru na naša pitanja uz napomenu da se promene sprovode pažljivo uvažavajući obrazovne potrebe učenika, savremene tendencije u obrazovanju, interese društva kao i posledice koje će izazvati, navodeći organizacione, finansijske, kadrovske.

Dalje su naveli i da je seksualno obrazovanje široka tema, te da povezuje različite oblasti, zbog čega se već obrađuje kroz različite predmete.

Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- S obzirom na širinu teme seksualno vaspitanje povezuje različite oblasti, od razvoja higijenskih navika, praktikovanja zdravih stilova života, zdravlja reproduktivnih organa, brige o svom i zdravlju drugih, do partnerskih odnosa, ona se obrađuje kroz različite predmete. Primereno potrebama uzrasta učenika, odgovoran odnos prema zdravlju, pa tako i reproduktivnom, razvija se kroz predmete: priroda i društvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, biologija, građansko vaspitanje, zdravlje i sport (izborni program u gimnaziji)… ali i kroz druge aktivnosti kao što su časovi odeljenskog starešine, predavanja i radionice koje drže zdravstveni radnici, kao stručnjaci za ovu oblast - naveli su.

Premijerka Ana Brnabić juče je na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda” izjavila da uvođenje seksualnog obrazovanja u škole deluje kao dobra ideja, ali da o tom pitanju treba poslušati struku.

- Meni to deluje kao jako dobra ideja, ali treba da pitamo one koji su stručni i koji to mogu da u potpunosti sagledaju i da njihove predloge razmotrimo na Vladi Srbije - rekla je odgovarajući na pitanje novinara da li se u cilju sprečavanja nasilja prema ženama, razmišlja i o uvođenju seksualnog nasilja i da li postoji volja za to.

Ova tema ponovo je pokrenuta u jeku optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje mladih glumica. Vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić tereti se krivičnom prijavom za ukupno 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam dela polno uznemiravanje prema šest devojaka.

Milena Radulovic, Iva Ilincic

Milena Radulović i Iva Ilinčić optužile Miroslava Aleksića / Foto: Instagram/ivailincic, ATA images

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na jučerašnjoj konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju.

- Kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. januar 2021 | 12:44

    Bolje da uvedu osnovnu kulturu.Znaju deca da ih nije donela roda,ali ne znaju da kazu dobar dan!

  • Trebalo bi

    26. januar 2021 | 14:17

    Uvest bi trebalo u osnovne skole plivanje, spasili bi mnoge zivote.

  • lea

    26. januar 2021 | 12:38

    Na Balkanu ne treba seksualno obrazovanje jer sto se toga tice obrazovaniji su od celog sveta nego probajte poboljsati kulturu recimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA