≫ 

Krizni štab o novom soju: "To nije značajno za nas. Nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja"

- Situacija sa korona virusom je nešto mirnija - istakao je dr Stevanović

  • 8

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima kovid bolnica u zemlji. Posle sastanka, javnosti se obratio dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

- Kao što već vidite, situacija je nešto mirnija. To nam omogućava da razmišljamo o smanjivanju kapaciteta u kovid bolnicama. U najkraćem periodu ćemo gledati da KBC Zvezdara izađe iz kovid sistema, zato će biti potrebno prilično vreme - istakao je dr Stevanović.

Govoreći o vakcinama, on je rekao da će danas krenuti obuka i ekipa iz bolnica kliničko-bolničkih centara, te će praktično u svim bolnicama biti formirane vakcinalne ekipe.

- Veoma je značajno i reći da je Ministarstvo zdravlja uputilo zahtev svim zdravstvenim ustanovama da pošalju svoje potrebe, odnosno spisak opreme koja je istrošena u prethodnih godinu dana, planirana je velika nabavka opreme, što se odnosi na standardnu opremu: rentgeni, skeneri, ali i bolesnički kreveti - naveo je dr Stevanović.

Novi soj je interesantan za nauku

Dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba rekao je da ne treba stvarati paniku kod građana Srbije kada je reč o novom soju korona virusa.

- Da li je reč o britanskom, južnoafričkom soju korone... to nije značajno za nas. Nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja tog soja. I dalje su mere prevencije iste, ništa se ne menja. Jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina. Rešenje postoji - istakao je on.

Kako je rekao, različiti sojevi su interesantni za nauku, te to treba ostaviti naučnicima.

- Danas se treba baviti vakcinama i merama prevencije, molim vas. Vakcina, vakcina, vakcina i prevencija - poručio je dr Pelemiš.

Video: Vučić: U Srbiju stiglo još 10.000 vakcina protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janez Lipouvšek

    26. januar 2021 | 11:37

    Tako su govorili i o covid-u 19 početkom Marta prošle godine.

  • lule

    26. januar 2021 | 12:03

    Jedni kazu ne treba stvarati paniku, a neko kaze da je preplasen dolaskom “novog soja” 🤔🙆🏻‍♂️

  • Baćko

    26. januar 2021 | 12:25

    Kako su uvideli da se taj soj brže prenosi? Je li na neki novi način prenosa? Možda je samo u pitanju opuštanje i manja disciplina inficiranih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA