≫ 

Niškom jutjuberu čistio cipele, pa rekao da je cena 650 dinara: Da li ste i vi ovako prevareni?

Dvadeset dinara, koliko mu je Miloš ponudio, doživljava kao uvredu, pa i 50, pristaje samo na 150

  • 45
Čistač cipela

Printskrin: Youtube/Profa

Samoproklamovani "čistači cipela" s vremena na vreme se pojavljuju na niškim ulicama primenjujući dobro uhodanu prevaru koja za cilj ima pelješenje prolaznika. 

Nakon što zapodenu razgovor sa žrtvom, ljubazno se ponude da joj očiste cipele ili to urade bez pitanja kao navodni izraz zahvalnosti za cigaretu, ili posvećeno vreme. Međutim, kada "čišćenje" bude gotovo, prolaznika čeka neprijatno iznenađenje u vidu zahteva da se neželjena "usluga" papreno naplati. Ako žrtva počne da uzmiče, ili se izgovara da nema para, konverzacija dobija neprijatan ton,  ponekad uz prizvuk pretnje,  pa Nišlije najčešće pristaju na zahtev prevaranta da bi izbegli sukob u najavi. 

Informacije o najnovijem ovakvom slučaju stigle su do niškog jujtubera Miloša Živkovića, poznatijem kao "niški Profa", koji je odlučio da ih lično proveri, a svoje iskustvo sa navodnim "čistačem cipela" je zabeležio kamerom i  objavio na svom jujtub kanalu.

Kako je za Telegraf objasnio Živković, nakon brojnih dojava Nišlija, da su u centru grada ostali "kraći" za nekoliko stotina dinara, samo zato što su razmenili par reči sa čovekom koji navodno čisti obuću, zaputio se da se sa njim sretne "oči u oči".

Na snimku koji je Miloš napravio vidi se da prevarant primenjuje isti šablon. On od Živkovića traži cigaretu. Kada mu on odgovara da ne puši, jer je duvan štetan, on zapodeva razgovor rečenicom : "A, da imaš, dao bi mi?"

Istovremeno ga grabi za ruku i stavlja njegovu nogu na postolje za čišćenje. Posle par minuta četkanja patika, traži mu 185 dinara jer kako kaže: "To je jedna kafa!".

Inače, kako prevarant dalje objašnjava, ta usluga košta 650 dinara ali Miloš ima popust. Kada Živković počinje da se povlači i da govori da nema toliko novca, čovek postaje nasrtljiv.

Traži pare, pa čak nudi da mu vrati kusur, za slučaj da žrtva nema sitno.

Dvadeset dinara, koliko mu je Miloš ponudio, doživljava kao uvredu, pa i 50, pristaje samo na 150. Raspravu zaključuje rečima upućenim jujtuberu: "Kad bi bio na mom mestu, i ti bi se borio".

Niškoj Policijskoj upravi nije podneta nijedna prijava povodom ovog događaja pa nije bilo osnova za njihovo postupanje. Ukoliko građani smatraju da su prevareni ili da su žrtve ove ulične iznude, imaju pravo da podnesu prijavu policiji.

Video: Prevarant hara autoputem u blizini aerodroma Nikola Tesla sa pričom da je zaboravio novčanik

 

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile8

    26. januar 2021 | 22:21

    Ovaj se prebacio da cisti u Nisu bio po Beogradu svuda..... Video sam ga sto puta.... Sisa ovce

  • Ilija

    26. januar 2021 | 22:10

    To se lako rešava...čistom cipelom u glavu ...

  • Mile8

    26. januar 2021 | 22:38

    Mene nikada nije prevario.... A pusac sam, trazio mi dosta puta cigaretu, kazem mu ne dam ti..... I nastavim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA