≫ 

Ministar Ružić: "Škole glume, fudbala, plesa, salse... nisu deo obrazovnog sistema

"Škole glume, fudbala, plesa, salse... nisu deo obrazovnog sistema"

  • 4
Branko Ružić Ministar prosvete Srbije Branko Ružić Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je povodom slučaja zlostavljanja u privatnoj školi glume Miroslava Aleksića da to jeste poziv na alarm i da se time mora pozabaviti ozbiljno i sa formalno pravnog i suštinskog aspekta u promeni zakonodavnog okvira.

U emisiji Pressing TV N1, on je na konstataciju da u reakcijama na ovaj slučaj nedostaje nešto što je ključ borbe protiv seksualnog zlostavljanja - neka vrsta edukacija dece da od malena budu sposobna da prepoznaju opasnost, predatore i zlostavljače, rekao da odbija tezu da takvih sadržaja u školama nema i da već postoji pregršt takvih tema obrađenih kroz obavezne predmete, prenosi Tanjug.

Ružić je rekao da smatra važnijim da se reguliše pitanje privatnih preduzeća koje se nazivaju školama i ukazao da privatne škole glume i plesa nisu deo obrazovnog sistema.

- Škole glume, fudbala, plesa, salse... nisu deo obrazovnog sistema, to jesu privatni vrtići i privatne škole koje moraju da imaju jasno definisane uslove i stručni kadar - rekao je Ružić.

On je naglasio da je to interresorno pitanje koje mora da se reši, da se sagleda mogućnost da se tim školama koje se registruju kao privatna preduzeća u APR-u oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom itd.

Ministar je dodao i da je važno da se interresorno formira radna grupa kako bi se došlo do poboljšanja situacije i sprečili ovakvi frapantni, skandalozni i loši slučajevi.

Inicijativa zaštitnika građana za izmenu propisa u obrazovanju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputio inicijativu za izmenu važećih propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja koja predviđa da nadležnost prosvetne inspekcije i pedagoškog nadzora, pored javnih i privatnih ustanova, bude proširena i na privredne subjekte koji obavljaju delatnost obrazovanja.

- Odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u vezi sa procedurom kod osnivanja ustanova, zatim odredbe o bezbednosti dece, pravilima ponašanja i zabranama diskriminacije i zlostavljanja, povrede časti i ugleda, koje se primenjuju u ustanovama, treba da se primenjuju i na privredne subjekte koji obavljaju delatnost obrazovanja koje nije obuhvaćeno ovim zakonom -  naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana predlaže da važeći propisi koji se odnose na proces obrazovanja i vaspitanja ubuduće obuhvataju sve subjekte koji u njemu učestvuju, uključujući i grupe privrednih subjekata koji sprovode obrazovno-vaspitne procese nezavisno od zakonom regulisanog sistema obrazovanja i vaspitanja, i za sada bez nadzora i kontrole pomenutog sistema, navodi se u saopštenju.

Pašalić ističe da bi predložene izmene propisa trebalo da se odnose na obrazovanje koje privredni subjekti obavljaju kao svoju pretežnu ali i kao sporednu delatnost.

- Neophodno je proširiti nadležnost prosvetne inspekcije i stručnog pedagoškog nadzora pored javnih i privatnih ustanova i na privredne subjekte u vršenju delatnosti obrazovanja koje nisu obuhvaćene Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u cilju jednake zaštite prava i interesa dece i učenika u obrazovanju - ponovio je Pašalić.

Zaštitnik građana ističe da proces obrazovanja i vaspitanja, zbog svoje važnosti, posebno kada su u pitanju mlade generacije, mora biti na isti način uređen i na istom zakonu zasnovan za sve koji u njemu učestvuju ili su na bilo koji drugi način uključeni.

- Situacija u kojoj cela jedna grupa privrednih subjekata može da sprovodi različite oblike obrazovno-vaspitnog procesa nezavisno od zakonom regulisanog sistema obrazovanja i vaspitanja i bez nadzora i kontrole pomenutog sistema, može da dovede do mnogih neželjenih posledica, kako na kratkoročnom, tako i na dugoročnom planu -  naglasio je Pašalić.

Video: Dačić o slučaju Aleksić: Poštovanje za hrabre glumice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    27. januar 2021 | 08:54

    Kada si bas toliko pametan, neka to bude van nastavni program i po zelji. Ovako reketirate roditelje, a zasta vam sluze ucitelji i nastavnici?! Oni su nekada vodili te sekcije. Zasto u toku nastave upadaju te " po zelji skole " i naplacuju se??? Zna se za sta skola i nastavnici sluze, ovo je sada postao biznis !

  • Браво

    27. januar 2021 | 10:26

    Зато су фарма и задруга идеални.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA