≫ 

Ministar o ocu kojem su oduzeta deca: Sud je doneo odluku ne zbog siromaštva, već nečeg mnogo goreg

Ministar za brigu o porodici istakao je da se deca nikada ne oduzimaju samo zbog siromaštva, govoreći o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, oca troje dece

Djordje Joksimovic, Ratko Dmitrović

Printskrin: Prva TV, Medija centar Beograd

Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca, tri ćerkice oduzete su pre 5 godina, otkada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. Njegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film "Otac", posle čega je uzburkala javnost koja se pita zašto se Joksimoviću deca još nisu vratila.

O ovom slučaju, veoma delikatnom i važnom, govorio je i ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović u jutarnjem programu TV Prva.

On je najpre istakao da je film "fikcija, nadogradnja, te je u središte pažnje došao čovek koji suznih očiju kleči i moli da mu se deca vrate".

Djordje Joksimovic

Đorđe Joksimović, Printskrin: Prva TV

- To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje... Ali sad niko ne spominje tu decu. Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, "jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku". Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

- Ko bi tu imao motiv, da oduzme decu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj... Do te mere se banalizuje bol tog čoveka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima - zaključio je Dmitrović.

Zaštitnik građana pokrenu kontrolu Centra

 

Podsetimo, Zaštitnik građana je, po prispeću dokumentacije Centra za socijalni rad u Kragujevcu i iz dokumenta dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počeo kontrolu pravilnosti postupanja ovog centra povodom izmeštanja troje dece Đorđa Joksimovića u hraniteljsku porodicu i njegovog delimičnog lišenja roditeljskog prava.

Zaposleni u ovoj instituciji počeli su utvrđivanje činjenica i načina rada nadležnog centra na osnovu obimne dokumentacije, koja je Zaštitniku građana stigla u ponedeljak posle podne, kao i utvrđivanje činjenica iz dokumenata, koja su dobijena u četvrtak 21. januara 2021. godine od nadležnog ministarstva, kako se navodi se iz ove ustanove.

Dokumentaciju bi trebalo da dostavi i Đorđe Joksimović, koji je tu mogućnost nagovestio prilikom razgovora sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem 21.januara 2021. godine.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra i resornog ministarstva.

Portal Telegraf.rs slao je pitanja Centru za socijalni rad u Kragujevcu, ali nam je tamo rečeno da se čeka odobrenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Od ovog ministarstva, kojem smo se obraćali više puta, i dalje nismo dobili nikakav odgovor u vezi sa slučajem Đorđa Joksimovića i njegove dece.

Video: Saša Damnjanović je samohrani otac petoro dece: Već punih 7 godina brine sam o četiri sina i ćerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. januar 2021 | 10:41

    VRATITE COVEKU DECU I POMOZITE PORODICU -PREKINITE VISE SA MUCKAMA I LAZIMA!!! SUD U SRBIJI JE LAKRDIJA !!! COVEK TREBA DA CEKA DECENIJAMA DABI ONI NESTO RESILI !!!

  • Rece

    27. januar 2021 | 11:10

    Gos., Dmitrovicu, ako nije zbog siromastva recite zbog cega je? Sad moramo da znamo, patimo i mi gradjani zbog ovakvog odnosa prema toj djeci. Hajde fino recite!

  • Jug

    27. januar 2021 | 10:40

    Promenite već jednom taj zakon vrlo često se zloupotebljav zbog novčanih sredstava koja se daju onima koji usvajaju tu decu, mnogi roditelji kojima se deca oduzmu zato što nemaju sredsta za brigu o porodici mogli bi sa tim novcem da brinu o porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA