ALIMS negirao da kineska vakcina ima 9 kontraindikacija: Izazivaju se nepotrebne sumnje

Vakcine su kontrolisane i odobrene od strane Agencije po najvišim svetskim standardima

  • 14
Institut Torlak, Vakcinacija

Foto: Nikola Tomić

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) demantovala je danas tvrdnje da vakcina kineskog proizvođača Sinopharm izaziva devet kontraindikacija i da zbog nedostatka podataka o efikasnosti i bezbednosti nije odobrena za mlađe od 18 godina.

Reagujući povodom sumnji vezanih za kineske vakcine Sinopharm, iznetih 21. januara ove godine u tekstu objavljenom na sajtu dnevnog lista Danas, ALIMS navodi da je u dokumentu "Kratki pregled karakteristika proizvoda", koji je dostavljen institucijama nadležnim za poslove imunizacije, naznačeno da postoje tri, a ne devet kontraindikacija, kao i da to što se vakcina ne daje osobama mlađim od 18 godina, nije "zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti", već zato što su u toku klinička ispitivanja kako bi se procenila bezbednost i imunogeničnost među populacijom starosti između 3 i 17 godina, prenosi Tanjug.

U saopštenju ALIMS-a navodi i da su u tekstu Danasa iznete informacije koje navodno stoje u "dokumentu koji prati vakcinu, a koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama" i odbacuju te tvrdnje kao neistinite i ukazuju da je u dokumentu pod naslovom "Kratki pregled karakteristika proizvoda", dostavljenom institucijama nadležnim za poslove imunizacije, a za potrebe uvoza i primene ove vakcine u Srbiji na osnovu uvozne dozvole od 26.januara, jasno naznačeno da postoje tri, a ne devet kontraindikacija, kao i da one nisu identične onima navedenim u tekstu Danasa.

U Agenciji navode da je tekst, objavljen na sajtu Danasa, napisan bez uvida u dokument na koji se poziva, a sa ciljem izazivanja nepotrebne sumnje i nepoverenja u vakcine koje su kontrolisane i odobrene od strane Agencije po najvišim svetskim standardima i uz maksimalno poštovanje okolnosti u kojima je neophodna što efikasnija vakcinacija građana Srbije kako bi se sprečilo dalje širenje kovida-19.

Video: Stevanović: U svim bolnicama biće formirane vakcinalne ekipe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    27. januar 2021 | 18:23

    Ja sam primio kinesku vakcinu i za sada sve super. Jedino kad vidim psa ili mačku ide mi voda na usta

  • Anonimni

    27. januar 2021 | 18:16

    Srbija je treca faza za kinesku vakcinu, svima je jasno to valjda do sada.

  • Ira

    27. januar 2021 | 19:50

    A zasto se u Kini nisu vakcinisali tom vakcinom vec onom drugom? I gde je i koliko testirana vakcina pre slanja Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA