Mira iz Čačka izgubila je članove porodice u Holokaustu: Svaki dan budi rane, ožiljci ostaju zauvek

Sreća je pogledala samo Mirinog oca Franju Hercoga

  • 2
Mira Hercog

Mira Hercog Foto: Rina.rs

Sećanje na žrtve Holokausta za porodicu Hercog iz Čačka ne obeležava se samo 27. januara. Svaki dan budi rane koje su možda zarasle, ali ožiljci svakako ostaju - zauvek.

Dr Mira Hercog iz Čačka u tom ratnom vihoru i od ruke okupatora izgubila je članove porodice, a sećanja na njih ne blede ni danas, decenijama nakon holokausta.

- Teško mi je da govorim o tome. Boli. Stradao je moj ujak, stric, tetka, njihova deca. Sve ih je odneo ratni vihor - priča Mira za Rinu.

Iako je jevrejska zajednica brinula o svojim članovima, bila je nemoćna pred naletom genocida. Familija Hercog tada nastanjena u Zrenjaninu podnela je nalet neprijetelja.

Sreća je pogledala samo Mirinog oca Franju Hercoga, koga je Drugi svetski rat zatekao u Zagrebu, kao mladi student medicine u Zagrebu i vrsan sportista, uspeo je da se izbavi iz kandži nacista.

- Rat ga je nosio. Bio je mlad još uvek. U punoj snazi, bežao je iz Hrvatske, uspeo je da izvuče živu glavu. Jedini koji je utekao nacistima. Jedno je pamtiti, drugo ne zaboraviti. Moramo generacije da učimo o onome što se dešavalo i da je nacizam pokušaj uništenja jednog naroda - poručuje Mira.

Narodi ne nastaju kada izgube ratove i teritorije. Oni nestaju kada izgube svest o sebi, identitet i sistem vrednosti.

Jevrejska porodica Hercog sačuvala je sebe i svetlim očima gleda u budućnost.

Video: Dnevnik Diane Budisavljević - priča o ženi koja je srpsku decu spasavala iz NDH logora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    27. januar 2021 | 23:22

    I Srbi su zrtve Holokausta ali o tome se ne prica jer stranci hoce da zaboravimo sta smo i ko smo.Znate li da je NDH koristila 57 nacina za ubijanje ljudi u konc.logorima?Iza svega je stojala Katolicka crkva koja posto poto hoce da papa poseti Srbiju.To ne sme nikad da se desi.

  • .

    28. januar 2021 | 02:00

    Divna porodica lekara....Mnoga deca su im zahvalna,danas odrasli ljudi....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA