≫ 

Pavle (7) je dečak genije: Sa 3 godine je čitao, govori engleski, zna sve o programiranju, istoriji

Pavle zna sve o nastajanju zemljotresa, ima svoj Jutjub kanal, čita Vikipediju, a obožava Nikolu Teslu i pesme Jovana Jovanovića Zmaja

  • 7
Dečak čita, čitanje, knjige, dete Foto-ilustracija: Pixabay

Leskovčanin Pavle Stamenković sa tri godine naučio je da čita, a danas sa sedam godina istoriju i geografiju ima u malom prstu, dok proces pomeranja tektonskih ploča zna da objasni bolje od mnogih geografa. U prethodnih godinu dana pročitao je mnogo knjiga i 84 puta posetio leskovačku kuću knjiga i tako postao najmlađi član Narodne biblioteke „Radoje Domanović“  u Leskovcu koji je pročitao najviše knjiga.

Iza ovog neodoljivog dečaka, kako piše jugmedia.rs , krije pravi mali genijalac, jer je odmah krenuo da objašnjava kako se pomeraju tektonske ploče i kako nastaje zemljotres, simulirajući knjigama ceo taj proces.

Njegova mama Snežana  je otkrila da se ljubav prema pisanoj reči u njenom sinu rodila sama, a da je njen udeo samo to što mu je usadila naviku da čita pred spavanje.

Pored čitanja knjiga, ovaj sedmogodišnjak govori tečno engleski jezik, svakog dana vreme provodi na Vikipediji u želji da što više sazna o istoriji, geografiji, dinosaorusima, planetama, a sam je otvorio i svoj Jutjub kanal na kojem na engleskom jeziku pokazuje kako se programira i kako se pomeraju tektonske ploče na Severnom i Južnom polu i u Evropi.

Obožava Nikolu Teslu, a voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

- Kad porastem voleo bih da budem jutjuber ali da na svom kanalu podučavam ljude raznim stvarima. Na svom kanalu sam pravim prezentacije i sam programiram, instaliram, postavljam tutorijale, volim taj svet kompjutera i znam da radim u svakom programu -  priča za JuGmediu Pavle, čudo od deteta.

Govori pomalo ruski i kineski, a ukoliko želite da saznate nešto više o nuklearnoj bombi, Pavle će vam bez problema objasniti.

Pavlu je juče uručena članska karta leskovačke bibilioteke i na poklon je dobio nekoliko knjiga a najviše se obradovao atlasu Evrope.

Zanimalo ga je zašto dobija toliko poklona na šta mu je direktorka Biblioteke odgovorila da je to zato što je bio najvredniji dečak u prethodnoj godini.

Pored njega, danas je nagrađena i Slađana Pešić, koja je među najstarijim čitaocima bila najaktivnija i pročitala 92 knjige, a ova gospođa u penziji poručila je svima da je knjiga najbolji lek.

- Počela sam da čitam redovno 10 godina pre rata i nemam određeni žanr, u zavisnosti od raspoloženja, a u vreme rata sam prvu bila koja je uzela knjigu Ringišpil, kada sam neraspoložena volim da čitam Vesnu Dedić i Mirjana Bobić Mojsilović. Kada mi se svidi neka knjiga mnogo kupim je za sebe, za svoju ličnu biblioteku, trenutno čitam Kobena. Ja sam kada otišla u penziji bilo mi je strašno da sedim u kući i onda sam u knjigama našla neki drugi svet. Svojoj generaciji i starijima bih poručila da ne piju lekove nego da čitaju, jer je knjiga najbolji lek, za mene je tako -  ispričala nam je Slađana.

Pavle i Slađana  su inače nagrađeni kako bi se istakla važnost knjige i čitanja, besplatnim upisom u trajanju od godinu dana i publikacijama iz sopstvenog izdavaštva.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA