≫ 

Grafiti mržnje ponovo na više lokacija u Novom Sadu: "Srbska Vojvodina", "migrante u kante"...

Ovi grafiti u poslednjih nedelju dana pojavili su se na Limanu, u centru Novog Sada i na zidovima Omladinskog kulturnog centra CK13

  • 12
Grafiti mržnje, Novi Sad Printskrin: Youtube/Radio 021

Grafiti mržnje, propraćeni nacionalističkim porukama, usmereni protiv migranata i Omladinskog kulturnog centra CK13, te grafiti koji veličaju genocid u Srebrenici i haškog optuženika generala Ratka Mladića, pojavili su se na više lokacija u Novom Sadu.

Grafiti su se pojavili na nizu zgrada u Fruškogorskoj ulici, na Limanu, uz poruke na temu "Kosovo je Srbija" ili pravopisno pogrešno napisano "Srbska Vojvodina". Ispisane su i ekstremističke poruke "Ratko Mladić Srbski Heroj" i "Migrante u kante", piše "021.info".

U centru Novog Sada, u pasažu Hotela Vojvodina, ka Trgu slobode, ispisan je grafit "Nije bilo genocida u Srebrenici". Već neko vreme uz samu Gradsku kuću na kućici od lifta za invalidska kolica za spuštanje u javni toalet stoji natpis "Srbija je zemlja Srba".

Grafiti "Smrt komuni" i "Komunisti kraj vam doći mora..." sa kukastim krstom su se pojavili na Crnoj kući u Ulici vojvode Bojovića, gde se nalazi CK13, koji je prošle nedelje bio na meti ekstremnih desničara koji su kod Uspenske crkve obeležavali godišnjicu smrti predsednika kvinslinške vlade Milana Nedića.

Za sada nije poznato kada su ovi grafiti u Novom Sadu ispisani, osim za one koji su se pojavili na CK13, koji su primećeni jutros. Kako su naveli u CK13, policija je bila i obavila uviđaj.

Za grafite na Limanu pojedini prolaznici koji žive u ovom kvartu kažu da ih nije bilo prošle nedelje i da su tu tek nekoliko dana, dok za grafite u centru Novog Sada građani kažu da su primećeni pre nedelju dana.

Podsetimo da se u Novom Sadu poslednjih godinu dana sve češće pojavljuju takvi grafiti mržnje.

Video: Borba između migranata i obezbeđenja usred centra Beograda: Upali u poznatu prodavnicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale je

    10. februar 2021 | 09:55

    Zasto je problem grafit "Kosovo je Srbija"!?

  • Србин

    10. februar 2021 | 10:03

    Ратко Младић српски херој,у чему је проблем?

  • Ivanica

    10. februar 2021 | 10:24

    Kosovo jeste Srbija ...Vojvodina jeste Srpska..U čemu je problem? Slovna greška je nebitna tu...a migrante ne bih komentarisala...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA