Medijski tehničar je novo zanimanje: Namenjen deci koju interesuje fotografija, film, obrada zvuka

Uvođenjem tog smera privreda će dobiti kadar sa potrebnim znanjem iz oblasti kreativne industrije

  • 0
Medijski tehničar Uvodi se novi smer Printskrin: RTS

Nove tehnologije zahtevaju i nove obrazovne profile. Posle tehničara za digitalnu grafiku, Grafičko-medijska škola uvodi još jedan obrazovni profil - medijski tehničar. Koliko je interesovanje za ovu školu govori i podatak da je za upis pojedinih smerova potreban isti broj bodova kao i za upis u gimnaziju.

Grafičko-medijska škola ima 900 učenika i sedam obrazovnih profila. Među mladima je popularno zanimanje tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Škola tako ne mora da brine ko će napraviti njen sajt, piše RTS.

- Posle ovoga želim da upišem DIF. Stoga je i moj zadatak na sajtu - Sport u školi i to koliko se ljudi bavi kojim sportom, koje sve sekcija imaju - kaže Bojana Radićević, učenica trećeg razreda.

Ana Veljković, nastavnik praktične nastave, kaže da imaju male timove, prvo uče da nađu neku ideju, naprave skice i međusobno razgovaraju.

U ovom studiju nastaju filmovi.

- Radimo figurice za stopmoušn animaciju. Pravimo ih kako mi želimo, ali je potrebno da možemo da ga kadriramo, da to u programima može lepo da se uradi, da to izgleda kao kratak jedan filmić - navodi Andrea Petrović, učenica trećeg razreda Grafičko-medijske škole.

Tu će biti nastava i za novi obrazovni profil - medijski tehničar. Trajaće četiri godine, upisivaće ga 30 učenika.

- Namenjen je deci koju interesuje fotografija, film, obrada zvuka, animacija. Oni će učiti da rukuju sa kamerama, sa objektivima, rasvetom, stativima, raznom opremom koja se koristi za snimanje i obradom tog materijala snimljenog - ističe Miloš Bukumira, direktor Grafičko-medijske škole.

Uvođenjem tog smera privreda će dobiti kadar sa potrebnim znanjem iz oblasti kreativne industrije. Pošto će to biti i dualni obrazovni profil, učenici će sticati znanja i usavršavati veštine u samim kompanijama od početka školovanja.

Video: Profesor Milivoje Karalejić o Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA