Skrivena srpska svetinja: Manastir Davidovica čuva mošti tri potomka loze Nemanjića

U hramu su sahranjeni župan Dimitrije koji je ktitor manastira, njegov sin Vratislav ispod čije desne nadlaktice su pronađene kosti sokola i unuk župana Dimitrija, Vratko, u narodu poznatiji kao Stari Jug Bogdan

  • 0
Manastir Davidovica

Foto: Rina.rs

Srpska svetinja skrivena daleko od radoznalih pogleda nalazi se u mestu Brodarevo kod Prijepolja. Manastir Davidovica podignut je na temeljima vizantijske bazilike u 13. veku. Danas ovaj hram čuva posmrtne ostatke tri potomka loze Nemanjića, čiji grobovi su u nekoliko navrata pljačkani.

- U hramu su sahranjena tri potomka loze Nemanjića, župan Dimitrije koji je ktitor manastira, kasnije u monaškom životu dobio je ime David, a njegovi posmrtni ostaci nalaze se unutar hrama. Zatim njegov sin Vratislav ispod čije desne nadlaktice su pronađene kosti sokola što nas uverava da je bio vitez i da je sa njim i sahranjen.

Posebno mesto u utemeljenjima hrama ima unuk župana Dimitrija, Vratko, u narodu poznatiji kao Stari Jug Bogdan, veliki zapovednik na dvoru Dušana Silnog kojim je išao u velika osvajanja - kazao je za RINU otac Nektarije čuvar hrama kod Brodareva.

Manastir Davidovica je jedan od retkih manastira koji ima sačuvan ugovor i datum zidanja, uz manastir Mileševo i Pribojsku banju u srednjem veku bio je stub razvoja srpske crkve i države.

- Zahvaljujući ugovoru koji je sačuvan u istorijsko-dubrovačkom arhivu imamo tačne podatke o gradnji, i to drugi manastiri nemaju i oslanjaju se na predanja. Manastir Davidovica je utemeljen 30. avgusta 1281. godine, u tom ugovoru stoji da se sam manastir ozidao za 150 solida u zlatu, što je tada vredelo 15 dobrih konja.

S obzirom da je ovaj manastir vezan za dinastiju Nemanjića on ima veliku istorijsku vrednost, ali nažalost doživeo je sudbinu mnogih jer je porušen i u takvom stanju nalazio se sve do 1998. godine kada ga je obnovio i osveštao Patrijarh Pavle - rekao je Nektarije.

Bez kupola više od 3 veka

 

Više od 350 godina srpska svetinja je bila bez kupola zbog toga nisu ni freske uspele da se sačuvaju, ali neke od njih su sačuvane kao i tragovi pisanja. Manastir je posvećen Bogojavljenju Gospodnjem i kao takav jedini je u Srbiji posvećen tom prazniku. U njemu se nalazi oko pet kvadrata živopisa, tragovi Rimljana, kao i trpeza iz tog perioda.

- Danas se vrlo malo vernika odlučuje za posetu manastiru Davidovica obzirom da se ckrva nalazi između dva velika hrama, i graničnog prelaza Gostun, pogotovu ako čekaju više sati da pređu, sve to otežava dolazak turista i vernika osim putnika namernika koji su u prolazu - zaključio je otac Nektarije.

Još posla u hramu

 

Obnova hrama trajala je oko dve godine, ali dosta toga ima još da se uradi, priprata koja je iz 16. veka u koje se nalaze nadgrobne ploče starije od Nemanjića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA