≫ 

Prva beseda patrijarha nakon ustoličenja: Molim se Bogu da iznesem zadatak na svojim nejakim plećima

Patrijarh je istakao da je naslednik i velikih obnovitelja srpske patrijaršije

  • 10

Nakon svečanog čina ustoličenja u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, obratio se novi srpski patrijarh Porfirije. 

- Uveden sam u presto svetog arhijerejstva. Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju svetom arhijerejskom saboru.

Da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete crkve budem u makar najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika - rekao je novi patrijarh.

Na prvom mestu 12-orica arhiepiskopa, koji su na čelu sa Svetim Savom predstojali našoj svetoj crkvi od 1219. godine do 1346, kazao je patrijarh.

- Potom 12-orici poglavara od kojih su čak šestorica udostojeni da budu prepoznati i kao svetitelji, krase kalendar naše crkve. Koji su duhovno predstojali srpskom narodu do prvog ukidanja patrijaršije u Peći - dodao je.

Patrijarh je istakao da je naslednik i velikih obnovitelja srpske patrijaršije - Makarija Sokolovića iz 1557. i Dimitrija Pavlovića iz 1920 godine.

- Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu mnogo puta i mučeničko stradanje za crkvu Božju, koje su podneli moji sveti prethodnici. Ako koliko li je tek beskrvno mučeništšvo velikih srpskih crkvenih poglavara poznato je samo Bogu i njima - rekao je patrijarh Porfirije.

On se osvrnuo i na svoje prethodnike, te rekao da u duhovno nasleđe svih nas ostavljen uzvišen životni cilj - "da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i budemo čeda Patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva".

- Imajući sve to na umu, pred živim Bogom i punoćom crkve božje, pred svima vama, iskreno, prema iskonskom iskustvu nebeske trube Svetog apostola Pavla ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim.

To me, ipak, ne ispunjava beznađem, nego smirenom nadom da će se molitvima i moljenjima svih nas, a posebno molitvenim zastupništvom mog duhovnog oca episkopa bačkog Irineja i moje sabraće u monaštvu i episkopstvu na meni ostvariti duhovna istina u koju nas je uveo ovaj pomenuti apostol naroda - dodao je.

Patrijarh Porfirije istakao je i da želi da "naša sveta Srpska pravoslavna crkva" svugde gde jeste živi punim plućima.

- Da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Isusu Hristu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevnica svih ljudi koji su pravoslavni, jer je to jedini mogući način svedočenja istine koja treba da bude most prema svima, onima koji čežljivo bilo da su toga svesni ili ne tragaju za njom - rekao je patrijarh Profirije u besedi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

- U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano" - naglasio je patrijarh Porfirije.

Video: Nakon ustolučenja patrijarh Porfirije sa terase Patrijaršije blagosiljao narod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    19. februar 2021 | 11:30

    Kako radio za Srpski narod tako mu Bog platio

  • Kazne?

    19. februar 2021 | 11:35

    Zašto je dozvoljeno apsolutno nepoštovanje mera? Apsolutno!!

  • Batajnica

    19. februar 2021 | 13:15

    Sve je to lepo što ste rekli,samo nemojte više ljubiti ruku papi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA