≫ 

"Prete drastičnije mere ako nastavimo ovako, gubimo ljude": Mere kršene na tri planine u Srbiji

Krizni štab o merama i sledećim potezima u borbi protiv korone

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održala se u Palati Srbije. Na njoj su se javnosti obratili Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković i Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i koordinator kovid bolnica u Nišu.

- Broj najteže obolelih pacijenata je malo veći nego što je bio prethodnih dana. Pokušavamo da se vratimo u zeleni sistem. I dalje je izazov za zdravstveni sistem - kazao je Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i koordinator kovid bolnica u Nišu.

Koliko je objekata kontrolisano u Beogradu, na Zlatiboru, Kopaoniku?

- Sve inspekcije ministarstva zdravlja i ostalih inspekcija su bile na terenu. Tokom četiri praznična dana izvršeno je 1581 nadzor, za centralnu Srbiju. Najveći deo mera je kršen u velikim gradovima, Valjevu, na Divčibarama, Zlatiboru, Kopaoniku - kazao je Gojković.

Veliki broj kazni je isporučen, istakao je Gojković.

- Nećemo restriktivnim merama da utičemo na građane. Moramo svi da shvatimo da moramo da budemo odgovorni, prema svom, tuđim životima, državi. Ne smemo da gubimo ljude - napomenuo je Gojković.

Ljudi u okruženju su mesecima zatvoreni.

- Mi smo svi zajedno uspeli da napravimo neki balans ali, nažalost, zbog neodgovornih pojedinaca možemo da uđemo u kolotečinu u koju ne želimo. Ako nastavimo ovako moraćemo da idemo u drastičnije mere, što ne želimo - rekao je Gojković.

Kako je istakao bićemo prva država koja će da se pohvali da se građani vakcinišu sa četiri različite vakcine.

Da li će posle druge doze vakcine stariji iz domova moći da se viđaju sa najbližima?

- Pacijentima koji su vakcinisani mogli bi da se viđaju sa najbližima, pod posebnim uslovima. Epidemija unutar doma sa sobom nosi veliki rizik. Mislim da ćemo u skladu sa epidemiološkim uslovima uskoro moći da im obezbedimo bolje uslove u smislu viđanja i izlaska - kazao je Gojković.

Šta znači dodatno smanjivanje kapaciteta turističkih objekata?

- U zavisnosti kakva je epidemiološka situacija u pojedinim mestima, jedno od rešenja će biti da se ograniče mesta. Očekujem da ćemo uskoro razgovarati o tome. Prvenstveno nam je cilj da se sadašnje mere poštuju - rekao je Gojković.

Napominje da imamo jedan balans koji se pokazao kao dobar, ali da će on takav ostati samo ako se budemo toga pridržavali.

Grupa građana bila bez maski na ustoličenju patrijarha

- Mi imamo propisane mere po kojima su dužni svi da se ponašaju. Po tim merama su dužni svi da se ponašaju. Postoje inspekcije koje trebaju da sankcionišu kad se neko po njima ne ponaša. Ali oni ne mogu da idu baš svakog pojedinačno da kažnjavaju. Svako ko se ne pridržava mera, čini to isključivo na ličan način, ponašajući se neodgovorno - kazao je Gojković.

Da li članovi kriznog štaba ukazuju političkom delu na nepoštovanje mera? 

S obzirom na to da je i na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji bilo puno ljudi, postavljeno je pitanje šta kaže medicinski deo Kriznog štaba, političkom delu.

- Građani treba da veruju onome što je struka i nauka a to je da se najstrožije sprovode mere. I iz političkog dela Kriznog štaba svakodnevno apeluju na poštovanje mera - kazao je Gojković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas u 10 sati u Palati Srbija sastanak sa direktorima kovid bolnica nakon kojeg se javnosti obratio direktor Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije doc. dr Goran Stevanovć koji je rekao da postoji mogućnost da se mere pooštre ako se epidemiološka situacija pogorša.

Pre svega bi se tražilo skraćenje radnog vremena ugostitelja i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

- Razmišlja se da se, ako situacija nastavi da se pogoršava, da se eventuano zatraži pooštravanje mera, pre svega skraćivanje radnog vremena ugostitelja i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata - kazao je Stevanović.

On je rekao da raste broj inficiranih i onih koji zahtevaju hospitalizaciju, što znači da će morati da se povećaju bolnički kapaciteti.

Porast obolelih rezultat opuštanja 

- Molimo ponovo. Očekuje nas porast broja obolelih kao rezultat opuštanja na svakom koraku, i aktivnosti koje nisu esencijalne za život, poput druženja, rekreacije, sportskih aktivnosti... - napomenuo je Stevanović.

On je rekao da opterećenje zdravstvenih radnika direktno zavisi od ponašanja građanstva.

Zdravstveni radnici godinu dana nose ovu pandemiju na svojim leđima. Nadamo se da će konačno neko obratiti pažnju na naš umor - rekao je Stevanović.

On je naveo i da vakcinacija ide velikom brzinom, ali i ponovio da nakon što neko primi prvu dozu vakcine, nije odmah zaštitćen, već mora proći pet nedelja, da bi se moglo reći da ste zaštićeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje vrati se

    19. februar 2021 | 15:34

    Dopuštate gondole, otvaranje spomenika, turista puno na planinama, a onda ćete nama što živimo od ugostiteljstva da uzmete hleb.... Poštujemo sve mere, sve što bi trebali i ostali, ali nisu svi isti sloj!

  • DLZ

    19. februar 2021 | 15:34

    A da vi prestanete vise da postojite kao krizni stab,jer da izvinite niste ni za .....

  • Армаггедон

    19. februar 2021 | 15:53

    Ко је дозволио сезону на планинама?грађани?.Зна се све и не правимо се сви луди.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA