≫ 

Dirljiv oproštaj od Balaševića iz bolnice: Doktorka na skafanderu nosi njegove pesme i pokazuje srce

Vest da je preminuo Đorđe Balašević, potresla je celu bivšu Jugoslaviju

  • 24

Čitav Balkan u petak poslepodne potresla je tužna vest - napustio nas je Panonski mornar, veliki Đorđe Balašević. Emotivne poruke žaljenja zbog tako ogromnog gubitka nizale su se jedna za drugom, a među njima se izdvojio jedan i te kako dirljiv snimak koji je nastao u bolnici, u crvenoj kovid zoni.

Društvenim mrežama kruži video na kom doktorka Snežana Žurkić u skafanderu oprašta od Balaševića.

Ona je prvo u kameru pokazala srce, a potom okrenula leđa kako bi se videli nazivi Đoletovih pesama ispisani na skafanderu - Ne lomite mi bagrenje, Kad odem, Život je more.

Za to vreme, u pozadini se čuje jedna od Balaševićevih najpoznatijih pesama - Ne volim januar.

Zbog smrti velikog umetnika sinoć u Novom Sadu okupilo se na stotine građana kako bi odali počast Balaševiću.

Prvi put u istoriji, svetla Gradske kuće u Novom Sadu bila su ugašena u znak žalosti i poštovanja 🙏😢🙏Posted by Telegraf on Субота, 20. фебруар 2021.

 

 

Setni zvuci pesme "Kada odem"odzvanjali su sinoć Trgom slobode u tom gradu. Cveće, sveće i stotine uplakanih lica ispunila su u petak uveče centar Novog Sada.

Prvi put u istoriji, svetla Gradske kuće bila su ugašena u znak žalosti i poštovanja.

Zastave širom grada su na pola koplja, a gradonačelnik Miloš Vučević odlučio je da će dan sahrane Đorđa Balaševića biti proglašen za Dan žalosti.

Društvene mreže bile su pretrpane fotografijama i snimcima na kojiima su ožalošćeni građani i poštovaoci lika i dela velikog Balaševića odali počast ovom umetniku.

Tuguje i region

 

Srceparajući prizori nisu samo zabeleženi u našoj zemlji, već i u regionu. Tako je sinoć u Zagrebu osvanuo transparent "Bećarac" u čast Balaševića, a poruka je bila napisana na ćirilici.

Pored prestonice Hrvatske, počast srpskom kantautoru odali su građani Pule, koji su ispred železničke stanice zapalili sveće.

Na stanici u Puli...preuzeto Tajana ŠebekPosted by Regional Express on Петак, 19. фебруар 2021.

 

 

Pored hrvatskih gradova, građani Sarajeva takođe su izašli na ulice kako bi se oprostili od velikog srpskog umetnika.

Pored sveća, neki građani Sarajeva doneli su i plišane bele zečeve koji su postali simbol Balaševićevih koncerata i pesme "Neki novi klinci". Takođe, Sarajlije su se oprostile od popularnog Đoleta i puštanjem njegovih pesama.

I svetski mediji ispratili smrt Balaševića

 

Američka agencija Associated press (AP) izvestila je o smrti Balaševića, a tu vest preneli su i drugi američki mediji, uključujući "Washington post", ABC News i US News.

AP navodi da je Balašević bio vrlo popularan širom nekadašnje Jugoslavije, nakon ratova 1990-ih godina.

U tekstu se podseća da je Balašević započeo karijeru krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, te da je prvo nastupao u bendovima, a potom pokrenuo solo karijeru "sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima".

Društvenim mrežama širi se apel na ljude da večeras u 19 časova izađu na balkone, prozore i terase i pevaju pesme Balaševiću u čast.

- Subota, 20. februar, 19 sati. Izađite na prozore, terase, balkone i pustite, odsvirajte, otpevajte neku pesmu u čast njega, koji nam je dao snove, suze, bol i osećaje. U čast onog koji nas je kroz pesmu naučio kako da istinski volimo - piše na jednoj grupi na Fejsbuku, koja je posvećena Balaševiću.

Roditelji nisu bili ni na jednom njegovom koncertu

 

Đorđe je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula.

Uprkos svim uspesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude muzičar i smatrali su da bi trebalo da se bavi geografijom za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, a uvek im je čuvao dva prazna mesta.

Prezime Balašević je nastalo tako što mu je svaka generacija dodavala po neko slovo. Deda Đorđe, po kome je pevač dobio ime, se prezivao Balaš i bio je pravoslavac koji se plašio da ih ne pomađare. Zato je otišao u opštinu i platio da se prezimenu doda nastavak -ić.

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi "Neki novi klinci". Tu je živeo sa suprugom Oliverom sa kojom ima troje dece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Video: Dino Merlin u suzama otpevao Balaševićevu pesmu, jecajima se oprostio od Panonskog mornara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко

    20. februar 2021 | 14:23

    А његов говор на концерту у Загребу? Нека га жале комшије с друге обале Дунава.

  • Срна

    20. februar 2021 | 13:45

    Ne vredi nam brinuti deco... Sve jeto zapisano tamo negde gore u zvezdama .Balašević

  • Samo iskreno

    20. februar 2021 | 13:40

    Njegove cerke zabranile da peva u Novom Sadu zato mu nesto zasmetalo u Srbiji ali Vi Srbi brzo zaboravljate ccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA