Srbija svake godine izgubi grad veličine Šapca

"Posle 67 godina pali smo na manje od 7 miliona stanovnika"

  • 11
Sunčano lepo vreme, vremenska prognoza, šetalište, kalemegdan,Pristanište, Kafići, vikend Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Usled disproporcije između nataliteta i morataliteta, Srbija svake godine izgubi grad veličine Šapca, pa je demografija pitanje broj jedan – izjavio je danas ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović prilikom obilaska despotovačke opštine. Posete opštinama su mu, kaže, veoma bitne kako bi sa demografima na kraju godine sačinio strateški dokument, koji će izneti Vladi.

- Mi se kao narod nalazimo na putu nestanka. Prošle godine smo izgubili 43.000 ljudi. Posle 67 godina pali smo na manje od 7 miliona stanovnika, čemu treba dodati i da svake godine odlazi po četrdesetak hiljada, zbog čega se tim problemom ne treba baviti samo na ovakvim susretima, već kontinuirano. Zato svaki potez, poput asfaltiranja puteva, izgradnje vodovoda i sličnog, može da pomogne rešavanju pitanja svih pitanja – natalitetu – ocenio je ministar Dmitrović, pišu Novosti.

On je dodao da se „mi kao narod, nedovoljno bavimo stopom nataliteta, koja je izuzetno niska. Problem broj jedan u Srbiji je demografija. Srećom, smatra ministar Dmitrović, to je shvaćeno pre tri godine, kada su počele prve mere novčane stimulacije. Međutim, potrebno strateški razmišljati o tome, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je takvo.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić rekao da je prethodnih godina veliki broj meštana napustio opštinu, pa će u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji učiniti sve kako bi doneli konkretne mere da mladi ne bi odlazili u inostranstvo, a pogotovo da pomognu porodicama koje se odluče da imaju više dece.

- Poseta ministra je veoma važna značajna za našu opštinu, jer je za nas najvažnije da očuvamo broj stanovnika, pošto razvoj opštine podrazumeva povećanje nataliteta - rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chopper

    24. februar 2021 | 23:45

    "Idite gde vam je bolje." Rece skoro jedan mali ministar....

  • Nina

    25. februar 2021 | 08:11

    To je problem skoro svih evropskih drzava, nije samo kod nas.

  • PRC

    25. februar 2021 | 04:23

    Svaki dan od različitih kancera umre oko osamdesetak osoba. Više od pola su žrtve nato bombardovanja uranijumom i plutonijumom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA