≫ 

Vukoman živi u udžerici nalik pećini, slomio se pred kamerama: "Vadite me odavde, ko Boga vas molim"

U kućici nadomak Kuršumlije, Vukoman Ivanović živi bez ikakvih primanja, a jede ono što dobije u vidu obroka iz Crvenog krsta

Vukoman Ivanović, Kuršumlija Foto: Dejan Maković Milošević

Vukoman Ivanović osoba je sa invaliditetom koja živi u prigradskom naselju u Kuršumliji, u kući koja se jedva može i nazvati tim imenom. U udžerici koja se raspada i nema čak ni vrata, Vukoman provodi svoju starost, zaboravljen od svih. Tri meseca, kaže, niko tu nije svratio, da ga vidi ili obiđe.

Dani mu se svode na preživljavanje, jer Ivanović nema nikakva primanja, te često gladuje. Živi u samo jednoj prostoriji, sa zemljanim podom i ostarelim zidovima, kao u pećini. Vukoman sem te prostorije i nešto malo stvari nema bukvalno ništa.

Nema ni kupatilo, ni televizor, ništa od uređaja niti bilo koju drugu prostoriju. Nema ni šporet na koji bi se ogrejao, već staru furunu u koju ponekad ubaci po neki karton, da se ugreje, jer drva nema.

- Niko ne zna kako je taj čovek uopšte preživeo ovu zimu. A ne zaboravimo da zima još traje. Nema nikoga, osim tu jednog komšije koji mu se nekad nađe. Vukoman nema ni zdravstvenu knjižicu, ni ne zna se kada je poslednji put bio kod lekara. Inače je invalid, desno stopalo mu je potpuno osušeno. Ne znam ni kako uopšte hoda sa njim - kaže za Telegraf.rs humanitarac iz Kuršumlije, Dejan Marković Milošević koji mu je otišao u posetu.

Jedini način, rekao je Vukoman, da se prehrani, jeste da ode do Crvenog krsta. Ipak, i to je ovom namučenom čoveku teško, jer mora da pešači oko 3 kilometra da bi dobio pola vekne hleba i koju kutlaču hrane.

Vukoman se pred kamerama slomio, zaplakao je kao dete, moleći ljude da mu pomognu.

- Pomažite, vadite me odavde, molim vas ko Boga da mi pomognete - plačući je rekao Ivanović.

Milošević kaže da bi Vukoman voleo da ode u neki dom, da samo ima gde da prespava i nešto pojede.

- Dok je bio mlađi, radio je kao kovač, snalazio se kako je mogao, ali su ga godine izdale. Ne može sad ništa da radi. Plakao je kao kiša kad smo ga posetili. Pomoći ćemo mu oko drva i obezediti šporet, ali i dalje taj čovek živi u nehumanim uslovima. I prema kućnim ljubimcima se ophodimo bolje... Za njega je jedini spas dom - ističe naš sagovornik.

Ukoliko želite da pomognete Vukomanu Ivanoviću, to možete učiniti uplatom na račun za pomoć: 160-0000000509654-28, Gvozdeni puk Republike Srbije.

Video: Šansa za bolji život: Porodici Sobin prijatelji i komšije renovirali urušenu kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    25. februar 2021 | 19:35

    E bre deda kad nisi migrant,musliman pa da dobijes sve sto poželis nego si obican Srbin u Srbiji a to bas i nije neka prednost u ovoj i samo ovoj drzavi na celom svetu.

  • Kursumlija

    25. februar 2021 | 21:04

    Citam komentare I ne mogu da verujem u sta smo se pretvorili. Svi mi znamo cicu, bio je nekad jako dobar, vredan i cenjen kovac. Medjutim, covek je ostao invalid. Ne mogu verovati koliko smo zlo postali.

  • Alexis

    25. februar 2021 | 19:29

    Mene suze starih bole da vam ne mogu opisati. Kakvi smo to ljudi, hvala ovom divnom coveku koji svoje vreme poklanja da pomogne ovim napacenim ljudima. Ako hoce da ide u dom, daj da skupimo novac da se bar oseti kao covek. Ja bih mogla da odvojim neki iznos svaki mesec, pa kad bi se naslo jos par ljudi koji bi mogli svaki mesec da odvoje nesto novca pa da bude smesten u domu. E jadna li si Srbijo. I svi oni koji prodju i okrenu glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA