Šta se krije iza dopisa "Batuta" u kojem se preporučuje prekid vakcinacije kineskom vakcinom

Kineske vakcine ima, i ne dovodi se u pitanje njen kvalitet i efikasnost

  • 8
Sinopharm Foto: Tanjug/AP, Telegraf.rs

Društvenim mrežama se širi dopis Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dostavljen zdravstvenim ustanovama u kojima im se nalaže da prekinu primenu prve doze kineske Sinofarm vakcine, a preporučuje da građanim ponude vakcine drugih proizvođača. Dopis je počeo krivo da se tumači, kako se sa imunizacijom ovom vakcinom prekida jer nije efikasna, te da nije u redu, kao i da je nema više, međutim, istina je drugačija. 

U natpisu tačno stoji:

- Molimo sve zaposlene koji su zainteresovani za primenu Astra Zeneka i Pfizer vakcine da se putem imejla jave (dato ime i prezime, poznato redakciji) na adresu (imejl poznat redakciji) do četvrtka 25. 02. 2021. do 10 časova, a zainteresovani za primenu Sputnjik vakcine se mogu prijaviti preko E-uprave.

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović izjavila je da se vakcinacija i revakcinacija kineskom vakcinom nastavlja u kontinuitetu i da neće biti nikakvih prekida.

- Vakcinacija i revakcinacija Sinofarmom vakcinom se nastavlja u kontinuitetu, neće biti nikakvih prekida. Mejl koji ste videli tiče se tehničkih stvari, uobičajene procedure, jer se vrši preraspodela te vakcine po ustanovama i određuje se nastavak po prioritetima. To je rutinski postupak koji se obavlja na dnevnom nivou. Nema razloga za brigu i nespokoj u zemlji koja vakciniše ovoliki broj ljudi i koja je obezbedila dovoljne količine vakcina. Svih vakcina ima dovoljno - rekla je ona za Blic.

Najavljen je i dolazak još 500.000 doza ove vakcine. Taj kontigent bi u Srbiju trebalo da stugne 5. marta. 

Kada je reč o njenoj efikasnosti u stvaranju antitela, najnovije istraživanje u Srbiji je pokazalo da čak 98 od 100 ispitanika, koji su primili po dve doze kineske Sinofarm vakcine, razvilo antitela i to visoke vrednosti od 50 do 100. 

Verovatno dolazi do naglog skoka antitela i to između sedmog i četrnaestog dana nakon primljene druge doze, i te vrednosti kasnije napreduju. Uglavnom, potvrđena je izuzetno efikasnost u stvaranju antitela kod osoba vakcinisanih kineskom vakcinom. Istraživanje je rađeno 15 dana nakon primljene druge doze, i njih 98 od 100 ispitanika razvilo je antitela. Najznačajnije je što su razvili visoke vrednosti kao da su preležali teži oblik covid 19 – rekla je dr Marija Gnjatović, doktor nauka i istraživač saradnik Instituta za primenu nuklearne energije INEP za eKliniku.

Video: Stigao novi kontigent kineskih vakcina: Ovaj put za 250.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    26. februar 2021 | 20:31

    Reko sam pre nekoliko dana da se sve ove vakcine testiraju u srbiju koje srbija za evropu da ima tolko vakcina neče ovropa da hi testira na svoj narod

  • Se_87

    26. februar 2021 | 20:24

    Mi mozemo da prodajemo Nemcima vakcine😂

  • Ljubiša

    26. februar 2021 | 21:30

    Komšinica primila kinesku vakcinu pre neki dan, i oseća se odlično, samo ne mogu nikako da provalim šta će joj svaki dan onoliki pirinač.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA