Subotica menja statut, očekuje se bunjevački postane službeni jezik

Predlog na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada, konačna odluka na odbornicima

  • 6
Izbor najboljih fotografija koje su Tanjugovi reporteri zabeležili u 2016. godini

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gradsko veće u Subotici, na predlog gradonačelnika, donelo je odluku o promeni Statuta grada, a razlog je mogućnost da bunjevački jezik postane službeni jezik.

Na inicijativu Nacionalnog saveta Bunjevaca, da se u službeni jezik, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, uvrsti i bunjevački, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić odlučio je da se predlog nađe na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada i da konačnu odluku o tome donesu odbornici. Ukoliko predlog bude usvojen Statut grada će biti promenjen u delu službene upotrebe jezika i pisma.

U Odluci o promeni Statuta se navodi da se istim povodom obrazuje Komisija za izradu nacrta akta i da je zadatak članova te komisije da akt o promeni Statuta dostavi Gradskom veću radi upućivanja Skupštini.

Podsetimo, Nacionalni savet Bunjevaca je pre tri dana u Subotici obeležio i 18 godina od osnivanja prvog NSB. Prema rečima predsednice NSB dr Suzane Kujundžić Ostojić počelo se od nule, piše Blic.

- Tokom godina rada naučili smo kako se moramo uzdati u sebe i znati šta nam je potrebno kako bismo se izgradili kao nacionalna manjina. Prošlu godinu ćemo pamtiti po tome što je izašao prvi udžbenik na bunjevačkom jeziku, u srednje škole su upisani prvi đaci na bunjevački, započeto je pisanje istorije bačkih Bunjevaca i rad na gramatici i pravopisu – poručila je dr Kujundžić Ostojić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joksim

    26. februar 2021 | 21:26

    Nek neko trazi srpski jezik u Sarajevu

  • Somborac

    26. februar 2021 | 21:35

    Hajde odmah i šokački. Zemljo otvori se. Doveo bih ja sve njih u Švabiju da vidim koliko daleko stižu sa bunjevačkim jezikom. To samo u Srbiji ima. Još malo pa će table imena naselja u vojvođanskim selima izgledati kao mini verzija knjige "Rat i mir".

  • Mišo

    27. februar 2021 | 06:23

    Stvarno preterujte dosta filozofiranja kakvi bunjevački jezik svašta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA