Raste broj pacijenata koji traže pomoć u KCV, ali i onih sa komplikacijama u toku samog oboljenja

Radi se na tri koloseka u toj ustanovi i ako se nastavi porast broja novoobolelih na ovaj način, KCV će biti prinuđen da otvara dodatne kapacitete uz angažovanje i dodatnih zdravstvenih radnika

  • 1
Klihttps://xdn.tf.rs//2020/04/02/tan2020-3-19105915940-300x250.jpgnički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Kliničkom centru Vojvodine hospitalizovan je 131 pacijent oboleo od korona virusa, izjavila je danas Edita Stokić, direktorka KCV.

Ona je za RTS rekla i da trenutno 10 pacijenata zahteva terapiju primenom mehaničke ventilacije, a veliki broj hospitalizovanih zahteva i primenu intenzivne kiseoničke terapije.

- Poslednjih nekoliko dana je primetan povećan broj pacijenata koji traže pomoć u kovid ambulanti KCV. To nije samo povećan broj novoobolelih, nego i onih koji dolaze na kontrolne preglede ili su sa komplikacijama u toku samog oboljenja - istakla je Stokićeva.

Radi se, kako dodaje, na tri koloseka u toj ustanovi i ako se nastavi porast broja novoobolelih na ovaj način, KCV će biti prinuđen da otvara dodatne kapacitete uz angažovanje i dodatnih zdravstvenih radnika za rad u kovid jedinicama.

Upitana da li strahuje da će doći do povećanja broja obolelih i zbog prošlonedeljnog okupljanja u znak sećanja na preminulog kantautora Ðorđa Balaševića, ona je navela da je definitivno svaki vid okupljanja potencijalni rizik za širenje infekcije, ali da se "ne može represivno uticati na ispoljavanje emocija na vest o smrti sugrađanina koji je svojim pesmama i prirodom svima dao tračak energije, životnog stila i pogleda".

Od početka epidemije u martu prošle godine, hospitalizovano je preko 4.200 ljudi.

- Ponosna sam na podatak da je uspešno obavljen porođaj preko 200 pozitivnih kovid-porodilja koje su dalje nastavile lečenje sa svojim bebama u kućnim uslovima. U preseku od godinu dana, nismo prestajali i imali smo samo kratke periode odmora i predaha. Nikada od tada nije bio ugašen sistem lečenja od kovid-19 - rekla je Stokićeva.

Prema njenim rečima, krivulje povećanja potrošnje kiseonika tačno se poklapaju s povećanim brojem novoobolelih.

- Rapidan rast potrošnje imali smo u aprilu, julu, avgustu i najveći u decembru. Do januara prošle godine, kada nismo imali kovid-19 infekciju, trošilo se oko 25 tona kiseonika na mesečnom nivou, da bi u decembru ta brojka došla do 140 tona, a tada je bio i najveći broj hospitalizovanih. U ovom momentu, beležimo takođe porast potrošnje kiseonika - kazala je Stokićeva.

Video: Krizni štab priznao: Nemamo dobru evidenciju obolele dece

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA