Vučić otkrio: Podneću inicijativu da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije štampa država

On se osvrnuo konkretno na Jasenovac i odgovorio na opasku voditeljke o danku u krvi, za koji se pojavilo objašnjenje da su Srbi "imali dobru priliku" da udome svoju decu

  • 31
knjiga, dete, udžbenik

Foto: Unsplash/ Johnny McClung

Tokom prošle nedelje Srbija je bila šokirana činjenicom u kojoj meri deca u školama izučavaju istoriju Drugog svetskog rata i NDH, zločina u Jasenovcu i progonu Srba, jer su se mnogi dečaci i devojčice osvestili tek kada su pogledali film "Dara iz Jasenovca".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio nešto što bi u potpunosti moglo da promeni pristup ovoj važnoj tematici.

- Podneću inicijativu u ponedeljak ili utorak zvanično Vladi, i sad znam da će me napasti, brojni inostrani tajkuni i svi zapadni ambasadori u Beogradu, da samo država može da napravi udžebnike iz srpskog jezika, istorije i geografije, a ovo ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga - kazao je Vučić na TV Prva.

On se osvrnuo konkretno na Jasenovac i odgovorio na opasku voditeljke o danku u krvi, za koji se pojavilo objašnjenje da su Srbi "imali dobru priliku" da udome svoju decu.

- Ovo da pišete i Jasenovac da bude 10 minuta jednog časa, to sad mačku o rep. E sad više neće oni da tumače, pa nek njima i njihovoj majci neko oduzme dete iz naručja, pa neka onda objašnjavaju da je to bila dobra prilika - kazao je Vučić.

On je istakao da je to samo predlog koji će uputiti Vladi.

- Ako me bude poslušala Vlada onda će to tako da urade, a onda nek se žale u međuvremenu Upravi vodovoda, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, što sam doneo ovakvu odluku koja ruši tržište i ne omogućava im da zarade dovoljno - rekao je Vučić.

Video: Aleksandar Vučić: Dara iz Jasenovca snimljena je na moju inicijativu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ines

    27. februar 2021 | 11:56

    I treba jako malo omladine i deca zna bilo sta o Jasenovcu i stradanju naseg naroda

  • Bojana Boka

    27. februar 2021 | 16:41

    Podrzavam. Necemo dozvoliti da nasa istorija izbledi.

  • Nikola

    27. februar 2021 | 15:08

    Nedopustivo je da se u udžbeniku istorije o tragediji koja je zadesila naš narod u Jasenovcu govori u nekoliko rečenica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA