Da li će država štampati udžbenike iz srpskog, istorije i geografije? Ovo je stav Ministarstva

Predsednik Srbije rekao je da će naredne nedelje podneti zvaničnu inicijativu Vladi Srbije, da samo država može da napravi udžbnike iz srpskog jezika, istorije i geografije

  • 12
Branko Ružić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država preuzme pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta .

- Kao i predsednik Vučić, smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama - rekao je Ružić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja spremno je da preuzme nepohodne aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizaciji ove inicijative.

Podsetimo, ranije danas predsednik Srbije rekao je da će naredne nedelje podneti zvaničnu inicijativu Vladi Srbije, da samo država može da napravi udžbnike iz srpskog jezika, istorije i geografije.

On je istakao da je to samo predlog koji će uputiti Vladi.

- Ako me bude poslušala Vlada onda će to tako da urade, a onda nek se žale u međuvremenu Upravi vodovoda, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, što sam doneo ovakvu odluku koja ruši tržište i ne omogućava im da zarade dovoljno - rekao je Vučić.

Video: Aleksandar Vučić: Dara iz Jasenovca snimljena je na moju inicijativu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    27. februar 2021 | 15:57

    Sve udžbenike isključivo Srbija treba da piše i štampa, i niko više!!

  • Mile lala

    27. februar 2021 | 14:33

    Заиста је било крајње времме да обрсзовање узмемо под своје. Такође би и садржај екскурзија морала да пропише држава, а не да нам децу воде у шопинг. Из музичког и српског децу треба одвести у позориште и оперу а не да их васпитава ...... Морамо као држава почети да се бринемо о сбојој деци. Смрт фсшизму.

  • Dana

    27. februar 2021 | 14:39

    Stampace ih sve a ne samo iz istorije geografije i srpskog. Stampace ih samo onaj ko za to ima i licencu u Srboji Zavod koji ih je stampao za sve nas. Zavid treba da preduzme pravne mere protiv svih koji udzbenike prestampavaju i tako krse autorska prava Zavoda. Ne zelim vise da mi deca uce ni jedan predmet iz udzbenika koji ne stampa nasa Drzava. Takodje udzbenici za nesto sto je obavezno moraju biti potpuno besplatni kao sto su bili 100 godina u nazad a ne da neko na istim otima novac od roditelja ucenika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA