≫ 

Detaljna vremenska prognoza za sledeću nedelju: Nekoliko dana pravo proleće, pa surova Baba Marta

Nakon 7. marta sledi stabilizacija vremena, uz nekoliko stabilnih i suvih dana, ali će veliki problem predstavljati jutarnji mrazevi

  • 1
Ada Ciganlija Foto: ATA Images

Prva sedmica marta doneće nam ponovo prolećno vreme, ali krajem nedelje podsetiti i da je kalendarski još uvek zima, napisao je meteorolog Đorđe Đurić na svojoj Fejsbuk stranici, najavljujući tako, možda i čuvenu Baba Martu! Ali, ovoga puta ona neće biti tako surova, bar ne u prvoj polovini meseca.

- U Srbiji u ponedeljak počinje klimatološko proleće. Jutro vedro i hladno, ponegde uz slab do umeren mraz, a u dolinama i kotlinama očekuje se i magla. Tokom dana pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost. Duvaće umeren do pojačan severni i severozapadni vetar. Minimalna temperatura od -4 do 4 stepena, u Beogradu 1 stepen, maksimalna dnevna od 8 do 12 stepeni, u Beogradu 11 - naveo je Đurić.

Prekosutra biće za nijansu toplije vreme, da bismo u pravom proleću uživali već u sredu.

- U Srbiji u utorak nakon hladnog jutra, ponegde sa maglom i slabim mrazem, tokom dana malo toplije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Maksimalna temperatura od 10 do 14 stepeni, u Beogradu do 12. U sredu ujutro hladno, ponegde uz maglu i slab mraz, tokom dana sunčano i toplije. Maksimalna temperatura od 13 do 17 stepeni, u Beogradu do 15 - najavio je Đurić.

Četvrtak će biti još topliji. Možemo slobodno da zaboravimo na jakne, pa čak i dukserice i džempere, preko dana će nam za šetnju zasigurno biti dovoljna letnja garderoba.

- U četvrtak sunčano i veoma toplo, maksimalna temperatura do 20 stepeni, u Beogradu do 18. U petak i dalje toplo, ali uz naoblačenje. Krajem dana i tokom večeri na severu i zapadu Srbije očekuje se kiša i to će biti uvod u pogoršanje vremena za vikend - kazao je Đurić.

A onda, sledi nam tmuran vikend.

- U subotu oblačno i osetno svežije sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. Maksimalna temperatura od 7 stepeni na severozapadu do 14 na jugoistoku Srbije. Vetar u skretanju na jak severozapadni. Do kraja dana i večeri temperatura u osetnijem padu, a u noći između subote i nedelje i u nedelju ujutro uz dalji pad temperature kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i vlažan sneg, mada, sve još uveliko upitno (uglavnom južnije od Save i Dunava, jer će padavine na severu prestati). I da sneg padne u nižim predelima, brzo će se topiti. U nedelju sa severa razvedravanje. Maksimalna temperatura biće od 4 stepena na jugu i jugoistoku do 8 na severu, u Beogradu do 6 stepeni.

Nakon 7. marta sledi stabilizacija vremena, piše Đurić, uz par stabilnih i suvih dana, ali će veliki problem predstavljati jutarnji mrazevi, koji bi i te kako mogli da oštete poljoprivredne i ratarske kulture, koje su prethodnih dana zbog ekstremno toplog vremena procvetale.

Vremenska prognoza Printskrin: RHMZ

Vreme lepo, ali vazduh zagađen

- Dakle, Srbija će narednih dana ponovo biti pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, pa će vazduh od utorka do petka biti veoma zagađen u urbanim i industrijskim područjima, naročito tokom srede i četvrtka kada vetra skoro da neće ni biti. Pri takvim vremenskim situacijama, zagađenje je veoma izraženo, kao što je bio slučaj tokom ove sedmice. Ipak, jak severozapadni vetar ovog vikenda pročistio je atmosferu iznad naših predela. Sledećeg petka očekuje se pojačanje jugozapadnog, a za vikend će duvati jak severozapadni vetar, tako da ćemo narednog vikenda ponovo udisati čist vazduh, ali ne zadugo, jer nas nakon 7. marta ponovo očekuje sinoptička situacija koja će ići u prilog zagađenom vazduhu.

Sneg se otopio na visinama do 1.500 metara

- Inače, zbog pravog prolećnog vremena, snežni pokrivač otopio se sve do 1.500 metara nadmosrske visine, tako da ga ima samo na na najvišim planinama, pa tako Kopaonik i Stara planina mere oko 60 cm snega, dok su niže planine poput Zlatibora već duži period bez prirodnog snega. Sve do sledećeg vikenda situacija sa snegom na planinama će biti alarmantna i snežnog pokrivača biće u dovoljnim količinama samo na Kopaoniku i Staroj planini i to na delovima planina iznad 1.600 metara nadmorske visine. Naredni vikend prema trenutnim prognozama doneo bi sneg skoro svim planinskim predelima i to bar 10 ak cm svežeg snega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA