≫ 

Hrvatska ima 3 soja korone, da li su do nas stigli njujorški i južnoafrički? "Britanski zabrinjava"

Srbi u 16 zemalja mogu da putuju bez obaveznog PCR testa

  • 23
Koronavirus mapa, Srbija, Hrvatska, Britanski, Njujorski, Juznoafricki soj

Ilustracija: Nikola Jovanović

U Srbiji nisu još registrovani ni njujorški, a ni južnoafrički soj korona virusa koji su stigli u Hrvatsku. U našoj zemlji je za sada prisutan samo britanski soj, i ono što zabrinjava jeste da se njegov udeo među obolelima povećava, kaže za Telegraf.rs prof. Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. 

U Hrvatskoj su, sa druge strane, registrovana tri nova soja korone. Kako je juče izjavio direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak, potvrđeno je prisustvo britanskog, njujorškog i južnoafrička soja korona virusa.

- Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz Njujorka i tri južnoafrička soja - rekao je Capak na konferenciji za novinare i dodao da su sve tri osobe bile na izletu u Zanzibaru.

- Za dve imamo potvrdu da su bili u Zanzibaru krajem januara i oni nisu preneli bolest, a za jednu osobu čekamo potvrdu, ta je osoba bila u Zanzibaru u februaru - rekao je Capak.

Za razliku od Hrvatske, u Srbiji je prisutan samo britanski soj.

Prof. dr Jovanović kaže za Telegraf.rs da britanski soj u našoj zemlji još nije postao dominantan, ali da je sve prisutniji i da je pokazao da se brzo prenosi.  

- Povećava se udeo britanskog soja među obolelima. Sve češće se registruje, i ono što je primećeno jeste da se brzo prenosi - kazala je prof. dr Jovanović i naglasila da kod nas nisu registrovana druga dva soja koja su otkrivena u Hrvatskoj.

Da se ovaj soj brzo prenosi, jutros je izjavio i epidemiolog dr Predrag Kon. On je naglasio da on ima daleko jači i veći potencijal prenosa. 

Interesantno da ne želimo da slušamo šta se dešava u drugim zemljama. On ima daleko veći i jači potencijal. Mere su iste ali bez obzira na to, sa istim merama će daleko efikasnije da se prenosi, očekujem da će to da se pokaže i kod nas. Još ne dominira ali je jasno da je tu. Rekao sam svojevremeno da će porast pokazati njegovo prisustvo - rekao je dr Kon za RTS.

Britanski soj korona virusa u Srbiji je otkriven u januaru, a donela ga je žena iz Novog Sada, koja je doputovala iz Londona. 

- Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinarskom specijalističkom institutu 'Kraljevo', ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja - kazala je tada profesorka dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakuleteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

Iskustvo Hrvatske poziva na oprez prilikom putovanja, s obzirom na to da su novi sojevi uneti iz inostranstva. Dok mnoge zemlje traže obavezan PCR test, čak 16 to ne zahteva za naše državljane.

Bez testiranja naši građani mogu da idu u Crnu Goru, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova mogu i u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu,  Bugarsku, na Jamajku, u Kolumbiju, na ovom spisku su i Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, San Marino, Severena Makedonija, Sudan, Tanzanija  i Centralnoafrička Republika.

U Srbiji se inače epidemiološka situacija pogoršava danima unazad. Zbog toga je juče medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa tražio uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa, kako bi se zaustavio prenos zaraze.

Nova sednica trebalo bi da bude održana u četvrtak ili petak, kada bi trebalo da se donese odluka u vezi sa tim predlogom, eventualno o merama za predstojeći vikend.

Podsetimo, proteklog vikenda, ugostiteljski objekti i tržni centri radili su samo do 14 časova.

Video: Na Institutu za mikrobiologiju otrkrili novi soj korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    2. mart 2021 | 11:48

    U BG se pojavio vozdovacki soj...

  • ratar

    2. mart 2021 | 11:39

    Ja ne mogu da verujem sa mi ovolika sila i zemlja ne mozemo da imamo svoj soj? Svaka zemlja do sada je stvorila svoj samo mi jos cekamo?

  • Radovan

    2. mart 2021 | 12:40

    Ljudi ajde ostavi te nas na miru necu vakcinu i kraj price pa nek ima i 303.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA