≫ 

Bitka na Košarama ušla u istorijske udžbenike osmaka: Navodi se da je život izgubilo 108 vojnika

U udžbeniku je navedeno da je cilj napada na karaulu Košare bio prodor "duboko u prostor Kosova i Metohije da bi se omogućio kopneni napad"

  • 12
Istorija, Osnovna škola, Bitna ka Košarama, Košare FOTO: kosovo-online.com

Bitka na Košarama ušla je u udžbenik iz istorije. Naime, u istorijskom udžbeniku za učenike osmog razreda osnovne škole izdavačke kuće Gerundijum navedeno je da je bitka nazvana po karauli Košare koja se nalazila na granici Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, u blizini Đakovice i da je počela 9. aprila 1999. godine, navodi portal Kosovo-online.com.

U udžbeniku je navedeno da je cilj napada na karaulu Košare bio prodor "duboko u prostor Kosova i Metohije da bi se omogućio kopneni napad". Uz stalnu vazdušnu i artiljerijsku podršku udružene snage su napale pripadnike Vojske Jugoslavije.

Zahvaljujući hrabrosti vojnika, navodi se u udžbeniku, napad je zaustavljen na samoj granici, a linije odbrane su ostale neprobojne do kraja agresije.

Istorija, Osnovna škola, Bitna ka Košarama, Košare FOTO: kosovo-online.com

U borbama na Košarama učestvovali su vojnici i oficiri 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 5. bataljona vojne policije, 63. padobranske i 72. specijalne brigade.

Ostalo je sećanje na heroje potporučnika Predradga Leovca, vodnika Ivana Vasojevića, vojnika Tibora Cernu i njihove drugove.

U odbrani domovine na Košarama život je izgubilo je 108 vojnika i oficira Vojske Jugoslavije, navodi se u udžbeniku istorije za osmake.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PA

    2. mart 2021 | 14:22

    Koliko ima na Košarama žrtava Srba sa KiM koji su branili svoja ognjišta ?

  • Sd

    2. mart 2021 | 13:36

    Jesmo li se odužili porodicama ovih heroja kako dolikuje herojima ili.....

  • LE

    2. mart 2021 | 13:24

    Samo zbog 108 žrtava ušlo u udžbenike,mnogo više partizana je poginulo a herojima nema ni spomenik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA