≫ 

Patrijarh Porfirije o "Dari iz Jasenovca": Moramo da negujemo sećanje, a da ne budemo zlopamtila

Patrijarh Porfirije govorio je o svom službovanju u Hrvatskoj i Srbima koji žive u toj zemlji

  • 22
MANASTIR JASENOVAC PORFIRIJE PATRIJARH PORFIRIJE Patrijarh Porfirije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh srpski Porfirije govori o budućim izazovima koji čekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve, od kosovskog zaveta, do odnosa sa Ruskom crkvom, Vaseljenskom patrijaršijom, ali i Vatikanom, kao i odnosa Crkve i politike.

- Moj prvi i dominantni osećaj jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i vremenom koje u principu nosi bilo koji patrijarh. Setimo se reči apostola Pavla: "Sluga božji i apostol Hristov, za nadu u život večni". Upravo ljubav mnogih koja me dočekala na ovom položaju, s jedne strane mi daje snagu i hrabrost, a s druge strane ove reči apostola Pavla govore kakav treba da bude patrijarh i šta predstavlja crkva.

Uglavnom imamo loše i netačne stavove o crkvi - rekao je za RTS u prvom intervjuu po ustoličenju u Patrijaršiji.

On je govorio i o tome kako je pronašao unutrašnji mir i na sam boravak u manastiru Sveta gora.

- Kada se u meni probudila želja za Bogom i kada sam susreo i razumeo boga, oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini i, naravno, tako sam i učinio. Otišao sam u manastir. Od Svete gore gde sam imao prilike da srećem duhovnike koji su izvan svoga vremena. Od tih vremena, neprestano sam čeznuo za vremenom izvan ovoga sveta. Najveći broj monaha su mi govori da moram da slušam crkvu. To je bila poruka koju sam dobijao od episkopa Bačkog Irineja - rekao je patrijarh.

Vladika Irinej ga je zvao, kaže, da i rekao da je vođen razgovor među episkopima da ide u jednu od eparhija u Srbiji.

- Upitao me je šta hoću. Zapravo sam došao da ga molim da ostanem u manastiru, međutim, toliko su mi bile jake emocije. Nisam očekivao da ću otići u Zagreb.

Patrijarh se ne bira u medijima

Govorio je i o izboru patrijarha, napomenuvši da se crkva ne poistovećuje "ni sa jednom institucijom ovoga sveta, pa samim tim ni sa političkom partijom".

- Sveti Sava je uspostavio ideju o harmoniji između crkve i naroda i države. Dakle, ne poistovećuje se ni sa jednom institucijom, a u isto vreme crkva pokušava da gradi najbolje moguće odnose sa svojom državom. Patrijarh se ne bira u medijima, mi se svi poznajemo međusobno - objašnjava Porfirije.

Prema njegovim rečima, kada je u kripti Hrama Svetog Save izvučeno njegovo ime, mislio je da je u pitanju drugo ime.

- Za mene je to bilo istinsko osećanje dubinskog straha. Video sam i drugu dvojicu kandidata (za novog patrijarha). Sva trojica smo bili potpuno izgubljeni pre nego što je započela molitva, a potom i izvlačenje onoga koji treba da bude prvi među sebi jednakima - dodaje.

MANASTIR JASENOVAC PORFIRIJE PATRIJARH PORFIRIJE Patrijarh Porfirije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh je izrazio saučešće povodom smrti slavnog kantautora Đorđa Balaševića, a večeras je otkrio da je Balaševića lično poznavao "i to ne površno".

O Srbima u Hrvatskoj

Na pitanje mogu li Srbi Hrvatsku da osećaju kao svoju domovinu, on naglašava da mogu oni koji su tamo vekovima.

- Posle tog nesretnog i nepotrebog rata stvorio se veliki osećaj nesigurnosti. Ali bez obzira na to, mnogi žele da ostanu tamo, neki se vraćaju. Treba učiniti sve da se ti uslovi poprave. Bio bih spreman da učinim sve čestito, što nije laž, ako bi to što bih učinilo doprinelo da mom narodu u Hrvatskoj bude dobro i da budu ravnopravni kao svi ostali građani. Bez obzira na to što bih naišao na osude. To sam govorio ranije, a govorim i sada. Isto se odnosi i na Srbe na Kosovu.

Govoreći o Jasenovcu i stradanju Srba, rekao je da je film "Dara iz Jasenovca" dobar jer nam pomaže da "ne zaboravimo".

- Moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, a u isto vreme da ne budemo zlopamtila. Ne smemo da budemo zarobljeni bilo kojom vrstom osvetoljubivosti i mržnje. Ne sme se ta spirala mržnje nastaviti. Moramo učniti sve da dođe do pomirenja. Nemam recept, ali želim i hoću da učinim sve, dogovarajući se sa svojom sabraćom, što je potrebno na tom putu. Moramo, dakle, sesti i razgovarati.

O dolasku pape u Srbiju

Naglašavajući da sve mora biti produkt saobrnog promišljanja, rekao je da nijednom nije bila incijativa od strane Vatikana u odnosu na našu SPC, kao ni obrnuto.

- To bi bilo korisno za odnos dveju crkava, a kada i da li će to biti bog sveti zna.

Dve nedelje od ustoličenja

Dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, 46. je patrijarh SPC. Izabran je 18. februara tekuće godine u kripti Hrama Svetog Save. Na patrijaršijski tron ga je dovela ruka monaha Mateja iz manastira Sisojevac, koji je dobio čast da iz jevanđelja izvuče kovertu sa imenom jednog od trojice kandidata koji su u tajnom glasanju dobili natpolovičnu većinu glasova Izbornog sabora.

U svojoj prvoj besedi, Porfirije je napomenuo da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom. Istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

- Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici - rekao je tada patrijarh Porfirije.

Video: Patrijarh Porfirije o filmu Dara iz Jasenovca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Христина

    2. mart 2021 | 22:32

    Молим новог патријарха да се угледа на ПОСЛЕДЊЕГ ПРАВОГА ПАТРИЈАРХ ВАРНАВУ РОСИЋА који је рекао НЕ КОНКОРДАТУ ПАПИЗМУ И ЕКУМЕНИЗМУ 🛐☦️🛐🕊️

  • .

    2. mart 2021 | 23:22

    Patrijarh mudro govori,ali....Postoje zlodela koja se ne mogu ni oprostiti,ni zaboraviti....Realno...

  • Ja

    2. mart 2021 | 22:43

    Nosi ti Bog da oprastas.. Zaboravismo na Jasenovac, desila se Oluja.. Opet bi da oprastas. Mani se politike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA