Još bez krivaca i kazni zbog 2 različite vakcine Vranjancu, Đerlek ga i dalje zove: Treba biti čovek

Svi su saglasni da nije ispoštovana procedura

  • 14
Slađan Antić Gera, Mirsad Đerlek Printskrin: TV Prva, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pompa oko Vranjanca Slađana Antića kojem je kako se sumnja greškom zdravstvenih radnika u Vranju data druga doza proizvođača čijom vakcinom nije imunizovan prvi put, ne jenjava. Zvanično, niko još ne govori o pravim krivcima, a nadležni se ustručavaju i da pričaju o eventualnim kaznama koje će stići one koji su ovo uradili.

Slađan Antić je, kako smo već objavili, 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. On smatra da su, kako je rekao za Telegraf.rs grešku napravile sestre koje su unosile njegove podatke iz kartona, i koje nisu obratile pažnju na to što u kompjuteru piše čiju je vakcinu prvo primio.

Nadležni su saglasni da ovo nije smelo da se desi i da procedura nije ispoštovana do kraja, ali se još ne izgovara ime krivaca, jer je u toku nadzor.

- Ispoštovaće se zakonska procedura, izvršiće se unutrašnji stručni nadzor i spoljašni stručni nadzor od strane Ministarstva zdravlja. Kada budemo imali sve relevantne podatke, bićete obavešteni o zaključku stručnih i merodavnih ljudi. Ja ne bih prejudicirao, ne bih se izjašnjavao ko je kriv i zašto je kriv, po preliminarnom izveštaju koji smo dobili mišljenja smo da je došlo do nepoštovanja procedure, ali da sačekamo - kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berisav Vekić.

Pre njega, međutim, njegov kolega Mirsad Đerlek kazao je da će krivci biti kažnjeni. On za Telegraf.rs kaže da se svakodnevno čuje sa Antićem, i da mu je najbitnije da on nema nikakve posledice. Đerlek ga je, inače, kako nam je i sam Antić rekao, odmah pozvao i redovno ga zove da proveri kako mu je zdravstveno stanje.

- On je čovek prva liga - rekao nam je Antić.

Đerlek kaže za naš portal kaže da je to njegova dužnost, a i da je to ljudski.

- Treba biti čovek kada je ljudima teško. Ja sam takav, drugačije ne umem. Čim sam čuo šta se desilo odmah sam ga pozvao - rekao je Đerlek danas za Telegraf. rs i dodao se čuo sa imunolozima i da Antić ne bi trebalo da ima nikakve posledice.

Sa Antićem se čuo i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milinković koji je istakao da se ovakvi nemili događaji ne smeju ponoviti.

Na to je juče skrenuo pažnju i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Tako nešto se ne sme ponoviti, procedura je poznata, procedura je jasna i ona se mora sprovoditi do kraja. Svako mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza, koju ste vi primili vakcinu. Ne samo uvid u njegovu dokumentaciju, nego i da ga pitaju. I ako ne zna, da se to vidi iz njegovih dokumenata - naglasio je Tiodorović.

Njegov kolega doktor Predrag Kon je jutros rekao da se apsolutno slaže sa njim, i koji je izneo lično mišljenje da po Antića nema ozbiljne opasnosti.

-  To nije smelo da se desi. To je ljudska greška. Jedno jedino pitanje koje treba da postavi onaj koji daje vakcinu je "koju ste vakcinu primili". Ja iskreno mislim da nema tu ozbiljne opasnosti, ali to ne znači da ne treba da se prati situacija. Skok šećera može da se veže i za uznemirenje zbog toga što mu se desilo. Neću nimalo da umanjujem ono što on doživljava - rekao je Kon.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" / Printskrin: Google Street View

Iz  Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saglasni su sa ovom ocenom. Na pitanje Telegrafa odgovorili su da takva situacija nije preporučena, ali da ne može da dovede do neželjenih efekata.

- Dešavalo se u pojedinačnim slučajevima da su osobe vakcinisane jednom vrstom vakcine kao prvom dozom, a u drugoj dozi primile drugu vrstu vakcine. S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste - stoji u odgovoru "Batuta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    3. mart 2021 | 20:56

    Život u Srbiji je postao kao jedan veliki vašar!!!

  • Vss

    3. mart 2021 | 19:55

    Sve lekare i sestre iz Vranja poslati u Beograd da vide šta je nerad i neznanje

  • J...

    3. mart 2021 | 20:28

    Koliko sam shvatila doktor mu je prijatelj pa se malo zapricali i eto...greska!greska je to sto je doticni gospodin otisao na pogresan punkt!!! Neka njemu bude dobro(a vidimo svi da je dobro jer bas voli medije !!nijedan intervju nije propustio🤣🤣)sprema se sa dr konom u tv emisiju!!dobar je on dobar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA