≫ 

Dobar znak, orlovi krstaši se vraćaju u Srbiju: Na više lokacija zabeleženi mladi

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje, pre svega od strane ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca

  • 1
Orao krstaš ‪Foto: Horvath Marton MME

U Srbiji su tokom januara i februara na više lokacija zabeleženi mladi orlovi krstaši, kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša.

Ornitolozi kažu da je ovo dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u Srbiji.

Orao krstaš (lat. Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. godine preostao svega jedan gnezdeći par. Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju nam novi podaci sa terena - kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje:

- Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, osim nama dobro poznatih gnezdećih parova, zabeležili smo sedam mladih krstaša, dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još 4 mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Dodatno, dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

Orao krstaš ‪Foto: Horvath Marton MME

- Iako je porast broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite doći i do porasta brojnosti naših krstaša - izjavio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje, pre svega od strane ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca, kao i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. mart 2021 | 13:21

    A srbi beze iz Srbije kao I iz bosne makedonije iz juzne srpske pokrajine hrvatske rumunije bugarske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA