≫ 

Dramatična upozorenja iz još dve opštine u Srbiji: Ponovo postaju žarišta, bolnice se ubrzano pune

Stopa inficiranosti je izuzetno velika

  • 5
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

žĆuprija i, naročito, Paraćin ponovo postaju žarišta korona virusa u Srbiji. U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom i situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine, s tim što sada prednjače porodične zaraze.

Sa pedesetak novih slučajeva dnevno Paraćin je u ovom trenutku u vrhu srpske kovid statistike. I do dve trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu. Situacija se ne smiruje, čak je iz dana u dan sve gora.

- Brojke nam nisu za pohvalu, trenutno se u kovid odeljenju bolnice u Paraćinu nalazi 57 bolesnika, od toga je pet na respiratoru na neinvanzivnoj ventilaciji, juče je u kovid ambulanti bio 121 pregled, 10 prijema, četiri otpusta i, nažalost, dva preminula pacijenta - navodi dr Saša Bacić, direktor Opšte bolnice u Paraćinu.

Lekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je karakteristična visoka temperatura.

- Velik broj pacijenata ne stigne uopšte na lečenje na odeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne nege, jer imamo drastičan pad kiseonika, tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru - ističe dr Snežana Zlatkovć, načelnica Grudnog odeljenja.

U Ćupriji je vanredno zasedao opštinski krizni štab. Dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

- Stopa inficiranosti je izuzetno velika, 1.900 inficiranih na 100.000 stanovnika je trenutno situacija u opštini Ćuprija. To je apsolutno alarmantno, kapaciteti bolnički su prenapregnuti, prebukirani - upozorava dr Goran Radovanović, epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Ćuprijski lekari kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kada je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo dve stotine građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA