≫ 

Brat Leskovčanke preminule nakon abortusa: "Rekli su da može da ostane invalid, predosećala je"

Navodi kako je mlada žena plavela u licu, kako su se nadali da će joj injekcije pomoći, ali da je reanimacija u bolnici bila bezuspešna

  • 16
Brat žene preminule posle abortusa Mlan Kostić / Printskrin: TV Prva

Nakon vesti o tragičnoj smrti Leskovčanke D. T. (32) koja je preminula nakon abortusa na privatnoj klinici u Leskovcu, za medije je govorio stariji brat preminule žene.

Milan Kostić rekao je u uključenju uživo za TV Prva da je njegovoj sestri pre oko mesec i po dana dijagnostikovan problem sa kičmom, te da joj je rečeno da pati od diskus hernije. U tom periodu je radila i testove na trudnoću, a drugi test je pokazao da je u drugom stanju. Tada, 20-ak dana kasnije, lekar joj kaže da zbog trudnoće prestane sa terapijama.

Kako je Milan dalje naveo, uskoro joj je preporučen abortus zbog mogućih zdravstvenih problema.

- Pre oko mesec i po dana dijagnostikovan joj je problem sa kičmom. Odlazi na privatnu kliniku u Nišu. Kreće sa terapijama, ali pod sumnjom da je u drugom stanju radi dva testa i oba su bila negativna. Posle par dana kreće sa terapijama i radi drugi test na trudnoću, koji je pokazao da je u drugom stanju. Javlja se svom ginekologu koji kaže da smesta prestane sa svim terapijama i da legne u krevet, nikakve injekcije, nikakve lekove da pije. Potom leži 20-ak dana, javlja se opet svom ginekologu u gradsku bolnicu, istoj doktorki koja je uradila kiretažu, ona joj tog dana daje novalgetol, injekciju protiv bolova, kaže joj da postoji mogućnost da ostane invalid u daljem toku trudnoće. Kazala joj je da se javi kod nje na privatnu kliniku, da će ona to da reši, a da je moja sestra mlada, da ima vremena za decu, da treba prvo da reši problem sa kičmom - kaže brat.

Navodi da je abortus bio zakazan za 23. februar u 19 sati.

Dušica Trajković Preminula Leskovčanka / Foto: Facebook/D.T.

- U utorak u 19. sati 23. februara odlazi sa štakom na tu privatnu kliniku, jedva se kreće. Odlazi sa suprugom. Prvog puta kad je bila u gradskoj bolnici da primi novalgetol isto se kreće sa štakom. Čekaju nekog anesteziologa iz Niša, on stiže, ona ulazi u ordinaciju, stavljaju je u totalnu anesteziju. To traje od 30 do 40 minuta. Par dana pre toga, 4, 5 dana se viđa sa lekarom. Ništa joj ona ne kaže da treba da radi analize, da treba da izvadi krv, bilo šta. Samo se javlja za nešto što je za njih rutinski, ali već problem niko ne vidi. Ona izlazi posle 30, 40 min, svesna, ali se zanosi, suprug je odvozi kući. Leže u krevet, odatle odlazi u kupatilo oko 2,5 sata posle intervencije. On je sve vreme s njom, ona iz kupatila gubi svest. Ne seća se da je izgubila svest. Opet pada, leže na pod, menja boju lica.

Zet me zove, kaže da dođem i zovem Hitnu pomoć. Ona živi na drugom kraju grada, čini mi se da sam već za sekundu tamo bio. Svekrva je hladi, masira joj vrat, iz Hitne pomoći telefonski kažu u koji položaj da je stavimo. Plavetnilo po celom licu, žali se da ne može da diše. Kada je stigla Hitna pomoć daju joj još jednu injekciju, pa drugu, svesna je, ali počinje da se gubi. U tom trenutku mi kaže da je sve predosećala, kaže mi da joj čuvam sina. Stavljamo je na nosila, stižemo u bolnicu, oni je u ordinaciji reanimiraju, mi ispred čekamo dobre vesti. Prolaze minuti, možda pola sata, možda i više, izlazi sestra i kaže da uđemo da skinemo zlato sa nje. Tada saznajemo da nje više nema - objašnjava kako se život promenio za kratko.

Kaže i da obdukcioni nalaz još uvek nisu dobili.

- Još uvek nam niko nije dostavio obdukcioni nalaz. Ne znamo kakav će ishod da bude, čekamo još uvek. Tri sveta da mi neko da, ne mogu da vratim to što sam imao sa sestrom niti njen suprug niti to dete koje je ostalo bez majke niti moja majka koja je posle sahrane ostala u bolnici. Cilj mi je da bar spasimo neki život nadalje, da ne bude više nijedna kuća zavijena u crno, kao što je moja, kao što je mog zeta, moje majke i sestre - rekao je Marko.

Nakon uključenja, u emisiji je gostovala i ginekolog dr Dejana Milojević koja je navela da postoje slučajevi kada se preporučuje prekid trudnoće, te da su situacije kada bi trudnoća mogla da pogorša postojeće stanje ili tok bolesti.

- To su bolesti kardiovaskularne, bolesti vezane za venski tromboembolizam... Ne bih komentarisala da li bi diskus hernija mogla da bude jedna od tih bolesti - rekla je odgovarajući na pitanje novinara.

Prethodno, za Telegraf.rs udovac preminule D. T. potvrdio je da nalaz obdukcije još nije stigao. Iz Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu juče su nam kazali kako je tužilaštvo izdalo naredbu da se izvrši obdukcija, ali da im obdukcioni nalaz još uvek nije dostavljen. Pokušali smo da proverimo da li se danas nešto promenilo, ali do sada bez odgovora.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    3. mart 2021 | 13:59

    Prava je lutrija pasti u ruke pravom lekaru...

  • Boyana

    3. mart 2021 | 14:12

    Neka joj Gospod podari rajsko naselje! Isplakah se posteno....a svima u porodici zelim snage da izdrze sve zbog deteta koje je malo ostalo bez majke!

  • Ceca

    3. mart 2021 | 14:02

    Ne osudjujem nikoga u napred, ali smatram da bi već jednom u Srbiji trebalo veoma brzim postupkom doći do istine. Ovakve stvari ne smeju da se odugovlače. Ako postoji krivica lekara onda zaista treba i da odgovaraju. Mi stavljamo naše živote u njihove ruke a oni su ti koji svoju titulu treba da opravdaju na najbolji mogući način. Saučešće porodici u njihovom bolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA