≫ 

Batut: Bilo je smrtnih ishoda posle vakcinacije, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine

* Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da su iskustva slična u drugim zemljama Evrope i sveta * Registrovan je i jedan broj smrtnih ishoda zbog drugih oboljenja ili postojećih hroničnih bolesti, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine

  • 97
VOL STRITD ZURNAL SRBIJA VAKCINACIJA vakcina korona

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdili su za Telegraf.rs da je u Srbiji bilo smrtnih slučajeva posle vakcinacije, navodeći da se nijedan od njih nije desio zbog vakcine.

- S obzirom na to da je jedna od priroritetnih grupa za vakcinaciju najstarija populacija (stariji od 75 godina, posebno u domovima za stare) registrovan je i jedan broj smrtnih ishoda zbog drugih oboljenja ili postojećih hroničnih bolesti, ali nijedan nije nastao usled primanja vakcine. Slična su iskustva stečena i u drugim zemljama Evrope i sveta - naveli su u odgovorima na pitanja portala Telegraf.rs ne precizirajući o kom broju preminulih je reč.

U vezi sa navodima članova Kriznog štaba da je bilo zaražavanja posle prve doze vakcine, naveli su da još nema detaljnih podataka o tome koliko je osoba inficirano nakon primanja jedne doze vakcine niti o kojim vakcinama se radi.

Dali su komentar i na slučaj Vranjanca koji je primio prvu dozu Fajzerove vakcine, pa drugu dozu kineskog proizvođača "Sinofarm", navodeći da takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata.

- Dešavalo se u pojedinačnim slučajevima da su osobe vakcinisane jednom vrstom vakcine kao prvom dozom, a u drugoj dozi primile drugu vrstu vakcine. S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste - stoji u odgovoru "Batuta".

U vezi sa sličnostima i razlikama četiri dostupne vakcine u Srbiji, o brzini stvaranja antitela i njihovoj količini, naveli su da se sličnosti i razlike mogu predstaviti tek kad bude sprovedena seroepidemiološka studija.

U vezi sa neželjenim efektima vakcine, u pisanom odgovoru "Batuta" stoji da Institut učestvuje u sistemu nadzora, ali da trenutno nemaju dostupne podatke.

- Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” učestvuje u sistemu nadzora, ali za dostavljanje podataka bi nam trebalo više vremena da uradimo analizu - stoji u odgovoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex

    3. mart 2021 | 17:09

    Kako su sad sigurni sto posto da smrt nije nastupila zbog primanja vakcine, ali kad gomila ljudi umire, bez obdukcije, onda znaju kod svih da je korona. Smesni ste, i vi i vase objave

  • 024

    3. mart 2021 | 17:09

    Sto ne iznesete podatke... koje su vakcine bile u pitanju i koliko smrtnih slucajeva je bilo posle vakcinacije... i kako mogu nastati greske sa dve razlicite vakcine... ili je samo mali eksperiment...??

  • Mitar

    3. mart 2021 | 19:43

    Nisam doktor pa evo laicki pitam nekog ko jeste da li moze da objasni kako to znaju da nije niko ko je preiminuo a primio je vakcinu nije preminuo od vakcine.Takodje kako znaju da su svi koji su preminuli od covida preminuli od covida a nisu od drugih bolesti?Naravno sve ovo znaju bez obdukcija.Pritom to tako sigurno objasnjavaju kao da su istrazivali sve 50 godina.Mene da sam doktor bi bilo sramota da dajem glupa objasnjenja i kritikujem ljude sto mi neveruju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA