≫ 

Najoštriji rast broja zaraženih u Nišu, posebne mere za Zadušnice. U Vranju sve više obolele dece

Primetno je izrazito brzo širenje virusa i brzo zaražavanje skoro svih članova porodice, a da posebno brine to što se virus širi među mlađom populacijom, rekao je dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju

  • 20
NIŠ NEDIMOVIĆ DZ MEDICINSKO OSOBLJE

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenio je da je epidemiološka situacija vanredna, sa pretnjom da pređe u katastrofalnu, i da se od početka epidemije beleži najoštriji rast broja zaraženih korona virusom.

Gradski štab naložio je nadležnim službama rigoroznu kontrolu i nadzor u poštovanju propisanih epidemioloških mera - pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora uz asistenciju pripadnika policijske uprave, objavljeno je na sajtu Grada Niša.

Naloženo je JKP „Gorica“ da preduzme sve mere epidemiološke zaštite tokom predstojećih Zadušnica - zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom, držanje fizičke distance ili obavezno nošenje maske.

Nalaže se JKP "Tržnica" da preduzme sve mere poštovanja epidemioloških mera na zelenim pijacama i kvantaškoj pijaci, a Direkciji za javni prevoz preduzimanje rigoroznih mera kontrole i nadzora u poštovanju mera u javnom gradskom saobraćaju.

Gradski štab za vanredne sitaucije Grada Niša doneo je odluku da u naredna dva vikenda buvlja i auto pijaca budu zatvorene.

Gradski štab apelovao je na građane da se odmah, sa prvim simtomima koji ukazuju na zaražavanje korona virusom, jave lekarima u kovid ambulantama.

Štab je pozvao građani koji to žele da se prijave za vakcinaciju.

U Nišu je vakcinisano 80.000 građana i Niš prednjači po broju vakcinisanog stanovništva u Srbiji. Dom zdravlja raspolaže svim vrstama vakcine, navedeno je u saopštenju.

Komplikovana situacija i u Vranju

 

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 463 uzorka iz Pčinjskog okruga, 132 su pozitivna na koronavirus.

Od ovog broja 98 je iz Vranja, 7 iz Surdulice, po 6 iz Vladičinog Hana i Trgovišta, 4 iz Bujanovca i 11 iz Preševa, navodi se na sajtu grada.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 310 pregleda, od čega je 134 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 189 pacijenata, urađeno je 5 PCR i 159 antigenskih testova, od kojih je 75 pozitivno na koronavirus.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 160 pacijenata. Od tog broja 149 je pozitivno na koronavirus, isti broj je sa bronhopneumonijom, dok su na kiseoniku 72. Na bolničko lečenje primljeno je 17 pacijenata.

Stanković: Zabrinjavajući podaci, sve više dece sa simptomima

 

Doktor Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju, izjavio je danas da se sve više registruju srednje teške i teške kliničke slike kod obolelih od korona virusa, koje zahtevaju hospitalizaciju.

Stanković je za RTS rekao da oko 20 odsto pozitivnih na dnevnom nivou zahtevaju hospitalizaciju i da to zabrinjava, jer su bolnički kapaciteti puni.

Naveo je da je primetno izrazito brzo širenje virusa i brzo zaražavanje skoro svih članova porodice, a da posebno brine to što se virus širi među mlađom populacijom.

Na pitanje da li se Vranjanci pridržavaju mera, Stanković kaže da poštuju mere, ali da situacija zahteva preduzimanje dodatnih mera.

- Moraju da se preduzmu mere što se tiče ugostiteljskih objekata i trgovinskih lanaca, ograničenje i skraćenje rada je neminovnost i nužnost -smatra Stanković.

On je ukazao da se povećava broj školske i predškolske dece sa simptomima kovid infekcije.

Video: Vučić: Predložiću da izgradimo kovid bolnicu u okolini Novog Sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    4. mart 2021 | 10:44

    Neverovatno koliko smo glup narod... Koga bre da zatvarate? Za zadusnice? Za Uskrs? Koga da zatvarate? Kome je u interesu da narod izadje na ulice? Zasto se pravi vestacka tenzija? Cemu ove lazi? Strasno.... Sramota me je sa kakvim glupim ljudima zivim.... Sramota me je....

  • bob.f

    4. mart 2021 | 11:05

    Sta je problem ko hoce nek bira, nek se zatvori odnecemo im hranu na vrate...Ostavite nas da radimo,zivimo...Dosta vise...

  • Didarla

    4. mart 2021 | 10:43

    Držaću te zaključanog još 100 godina. Dok ne priznaš da si oboleo od COVIDA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA