≫ 

Ispovest brata preminule Leskovčanke: "Ništa nam ne treba, novac ne može da zameni što nije sa nama"

Prekid trudnoće iz medicinskih razloga urađen 23. februara, mlada žena preminula iste večeri

  • 19
Dušica Trajković Foto: TV Prva, Facebook/D.T.

Brat Leskovčanke D. T. (32) koja je preminula iste večeri kada joj je urađena kiretaža na privatnoj klinici u tom gradu, rekao je u razgovoru za Telegraf.rs da porodica nije dobila rezultate obdukcije, te da su se oni tome i protivili.

- Obdukcija je rađena po službenoj dužnosti. Mi smo bili protiv toga. Mi da vratimo nju ne možemo, hteli smo da je ispratimo kako treba, ali morala je da se radi obdukcija - kazao nam je Milan Kostić navodeći da je došao obducent iz Niša, te da rezultate još uvek čekaju.

U vezi sa inspekcijom koju je najavilo Ministarstvo zdravlja kazao nam je da je i sam informisan iz medija, te da mu nije poznato da li su bili na klinici ni kakvi su rezultati njihovog nadzora.

- I ja sam saznao iz medija da će biti inspekcije, da je poslata u gradsku bolnicu i u privatnu klinku. Mislim da tamo ništa ne mogu sada da pronađu. Mislim da je jedini propust bio što je krenula u tu intervenciju bez ikakvih analiza, bez ijednog brisa - rekao je brat preminule žene.

Milan kaže i da je u razgovoru sa drugim lekarima i bez obdukcionog nalaza došao do zaključka o uzroku smrti. On veruje da se pokrenuo tromb koji je izazvao plućnu emboliju.

- To je izazvalo posle i prestanak rada srca - kaže navodeći da porodica nije unajmljivala veštake.

Da rezultati obdukcije još nisu stigli potvrdio nam je i vlasnik privatne ordinacije u kojoj je kiretaža obavljena navodeći da bi tek sa obdukcionim nalazom mogli da komentarišu slučaj, da nemaju razloga da kriju podatke, te da su sve uradili po medicinskim pravilima, kao i da je komlikacija koja se potom desila stvar više sile.

O nalazima obdukcije pokušali smo da se informišemo i u Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu, a informacije o inspekcijskom nadzoru pokušali smo da proverimo u Ministarstvu zdravlja.

"Novac ne može da zameni to što nije s nama"

U vezi sa eventualnim propustima lekara brat preminule D. T. informisao se i u televizijskom gostovanju.

- Juče na televiziji sam dao izjavu, posle toga sam sišao u kuću moje majke i čuo da žena u studiju, stručnjak, kaže da je bilo obavezno da se uradi bris da ne bi došlo do neke upale. Nije moglo tek tako da se uđe i uradi rutinski: 'Ajmo, ko na traku'. Trebalo je da miruje dva sata, niko nije bio pored nje. Da je bila tamo, možda bi ona i bila spasena. Sad je suludo da pričamo šta bi bilo kad bi bilo, ali nje nema - rekao nam je navodeći da je razlog njegovog pojavljivanja u medijima upravo taj što ne želi da se slična nesreća nekome ponovi.

U vezi sa tužbom koju je suprug preminule 32-godišnjakinje prethodno najavio u medijima, brat Milan kaže da ne zna da li će toga uopšte biti.

- Nama ništa ne treba. Novac ne može da zameni to što ona nije sa nama - rekao je.

Dušica Trajković Preminula D. T. /Foto: Facebook/D.T.

Ginekolog: Potrebne su i analize i praćenje

U televizijskom gostovanju na TV Prva juče je dr Dejana Milojević rekla da je prekid trudnoće procedura koja nosi komplikacije, te da proceduri prethode neophodne analize.

- Nažalost ja mogu samo da baratam brojkama, a one se kreću od 1 na 10 do 1 na 1.000, definisane ranim ili kasnim komplikacijama. Tako da priprema pacijentkinje podrazumeva uzimanje osnovnih laboratorijskih analiza ili proširenih, opet u skladu sa stanjem pacijentkinje, uzimanje briseva, prosto da bismo isključili infekciju kao moguću komplikaciju i nakon toga opšti internistički pregled posle čega se određenim postupkom radi prekid trudnoće. Ne mora uvek da se radi pod totalnom anestezijom, ali za ženu je to komfornije da ne bi trpela bol. Može se raditi u lokalnoj anesteziji, ali uglavnom se radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji - kazala je.

Ujedno u vezi sa time da li je bilo potrebno praćenje posle intervencije odgovorila je potvrdno.

- Prekid trudnoće do 10. nedelje rađen kao namerni prekid (...) uglavnom se vodi kao dnevna bolnica, to podrazumeva opservaciju pacijentkinje nakon intervencije da bi se propratile neke rane komplikacije vezane za krvavljenja, bolove. Ukoliko se primeti u tom ranom vremenu nakon intervencije da postoje neke komplikacije, naravno da se produžava vreme hospitalizacije i boravka da bi dozvolilo da se reaguje. Prosto postoje komplikacije vezane za sam tok intervencije, nakon intervencije... - navela je.

Dušica Trajković Preminula D. T. / Foto: Facebook/D.T.

Podsetimo, mladoj ženi iz Leskovca bilo je zakazan prekid trudnoće na privatnoj klinici u Leskovcu 23. februara u 19 časova. Iste večeri je preminula. Kako su članovi porodice prethodno izjavljivali, nije bila zadržana na klinici nakon intervencije niti je na nju otišla rezultatima analiza. Imala je problem sa kičmom, dijagnostikovana joj je diskus hernija. Kako je prethodno rečeno, lekari su predložili da se najpre sredi zdravstveni problem, te da se trudnoća prekine.

Telegraf.rs stupio je u kontakt i sa doktorkom koja je obavila prekid trudnoće. U jučerašnjoj izjavi za naš portal kazala je kako je mlada žena otpuštena nakon intervencije, jer se po proceni osećala dobro.

Ona je pričala, smejala se... - kazala je o navodima da pacijentkinja na klinici nije provela dva sata.

Takođe je odgovorila na izjavu udovca da nisu izvršene sve analize, navodeći da je bilo jedino potrebno određivanje krvne grupe, te da je to dokument koji je pacijentkinja tada donela sa sobom.

Više o slučaju neće komentarisati, rekla nam je juče, dok ne stigne obdukcioni nalaz.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    4. mart 2021 | 16:47

    Ako je tromb onda nije krivica lekara. Mogla je da dobije mozdani udar, srcani udar....Da li to znaci da je potrebno pre abortusa odraditi detaljan pregled srca, krvnih sudara, uraditi skener glave....ne.

  • Ljube

    4. mart 2021 | 17:43

    U Srbiji vise se i ne umire i ne radja bez " rijalitija" i bez " bombasticnih naslova ,jos bombasticnijih komentara ,u vezi bilo cega .Tako je kada drzava (?) nema ni zakon ni procedure ni odgovornost ni kazne bilo za sta .Sramota , koliko je potonulo sve !

  • ime

    4. mart 2021 | 15:47

    Iskreno ne znam sto bi vam biloKo dao novac. Nema tu lekarske greske, neke stvari se jednostavno dese i ne moze niko da ih predvidi. Tromb je jedna od njih, na zalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA