≫ 

Čudo u Banatu: Jedna ovca ojagnjila 5 jaganjaca, presrećni vlasnik jedno će morati da hrani na cuclu

U okolini Konaka ima dosta neiskorišćenih pašnjaka, a trenutno desetak domaćinstava uvećava stado

  • 4
Jagnjad Printskrin: RTS

Stado Milete Benića iz Konaka, sa više od dvesta ovaca, ovih dana je uvećano za pet jaganjaca. Iznenađenje je to što ih je ojagnjila jedna ovca. To banatsko gazdinstvo je među malobrojnima koje gaji rasu bergamo, pa će prinove ostaviti za dalju selekciju, izveštava RTS.

Za prirodno jagnjenje presudna je bila genetika, navodi vlasnik Mileta Benić. Deda ovih petoro jaganjaca uvezen je iz Austrije u selo Kukujevce, gde je dao prvo potomstvo. Problem je što ovca može da othrani najviše četiri jagnjeta, pa je jedno moralo na veštačku ishranu. Iznenađenje je što je rekorderka rase bergamo.

- Zna se da romanovska ovca hoće da ojagnji dva, tri, pa i četiri. Ali bergamo ovca nikada do sada nije ojagnjila pet živih jaganjaca. U proseku na dve ovce tri sigurno jagnjeta, a neki put i četiri. To je tako, a možda je u pitanju i sama paša, jer naš Konak je bogat sa pašnjacima. Svaki dan se trudim da menjam pašnjak - objašnjava Mileta Benić, ovčar iz Konaka.

U okolini Konaka ima dosta neiskorišćenih pašnjaka, a trenutno desetak domaćinstava uvećava stado.

- Moji su planovi da zasnujem ovce što više mogu. Do sto, dvesta komada. Uzimam blizance jaganjce i hranim ih na cuclu. Tako da već imam tridesetak - navodi Željko Pungul iz Konaka.

Proizvođači najveću zaradu imaju od prodaje jagnjadi. Trenutno je kilogram žive mere od 250 do 300 dinara. Da bi dobili podsticaje države moraju da umatiče grla.

- Da bi bilo kvalitetno priplodno grlo, mora da ima poznate bar dve prethodne generacije. Znači da se dve godine prati proizvodnja. U toku svih tih godina proizvođač je dužan da Osnovnoj službi prijavi svaku promenu na gazdinstvima . kaže Gordana Olajić iz PSS Kikinda.

Ministarstvo je i za ovu godinu odredilo iste podsticaje za ovčare kao i lane - po umatičenom grlu 7.000 dinara i 2.000 dinara za tov jagnjadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    4. mart 2021 | 15:28

    lepotice male, prelepe

  • Ja

    4. mart 2021 | 17:36

    Nekaze se okotila nego ojagnjila.

  • Vesna

    4. mart 2021 | 16:08

    Nekada je bilo po jedno jagnje i to je normalna i zdrava ovca.Sada se sve izmestilo hrana voda vazduh ovo su hibridna jagnjad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA