≫ 

Dr Lađević: U bolnicama i pacijenti koji su primili prvu dozu vakcine, teško je naći meru sa merama

- Nekako smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza, a da smo svojim ponašanjem napravili grešku - smatra Lađević

  • 3
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije, Dr Nebojša Lađević

Foto: Nikola Tomić

Anesteziologija, Klinički Centar Srbije, Dr Nebojša Lađević

Foto: Nikola Tomić

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je za RTS prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji. Ukazao je i da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta.

Nebojša Lađević je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da zabrinjava vrlo brzo popunjavanje kovid bolnica kao i da su u Beogradu skoro apsolutno pune. Dodao je da je veoma veliki intenzitet rada svih lekara, svih zdravstvenih radnika u tim bolnicama i da ih to takođe, svakako zabrinjava.

Naveo je da su u zavisnosti od nedelje do nedelje imali i veoma mlade pacijente, a 4. decembra su hospitalizovali u bolnici u Batajnici i pacijenta 2003. godište. Pacijenti su, kaže, različitih dobi, mada su predominantni od 55 godine pa naviše.

- Imamo sad više mlađih pacijenata, generalno imamo inače više pacijenata uopšte i onda je i taj procenat mladih propocionalno veći. To je svakako poruka za sve za građane da svako može da oboli od korone i da se treba paziti - upozorio je Lađević.

Ukazao je da povećana potrošnja kiseonika svakako govori o tome koliko je povećan broj pacijenata.

- Ako trošite sedam tona kiseonika, to znači da imate izuzetno mnogo pacijenata. Ono što nas zabrinjava jeste zavisnost pacijenta od kiseonika, što znači da su to sve umereno teške do teške kliničke slike koje se nalaze u bolnici čim moraju da koriste kiseonik - objasnio je Lađević.

U kovid bolnicama i pacijenti s prvom dozom vakcine

 

Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito nisu razvila još uvek antitela. Takođe, dodao je i da nemaju pacijente koji su primili drugu dozu vakcine.

- Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela - rekao je Lađević.

Objasnio je i da su, ukoliko se neko na vreme javi u bolnicu, kada dođe do skoka temperature, malaksalosti, na samom početku bolesti, i sprovede terapijski protokol, velike šanse da se uopšte ne završi u jedinici intenzivnog lečenja i na mehaničkom respiratoru.

Međutim, kako je rekao, ako se u tom periodu, zbog nekih drugih razloga, kao što su pridružene bolesti, ipak dođe do respiratora, šanse su mnogo veće da se taj pacijent izleči.

- Tu se pokazalo da je oko 70, pa čak i 80 posto izlečenja. Međutim ukoliko smo zakasnili sa javljanjem i propustili smo tih pet, šest dana koji su krucijalni u lečenju i tada pacijent završi na respiratoru, tada su šanse svega 20 posto ako je pacijent intubiran da se izleči - naglasio je Lađević

Što se tiče najavljenih pooštravanja epidemioloških mera, Lađević je istakao da je teško naći meru.

- Mislim da smo sada u jednom periodu kada smo na pragu da napravimo jedno rešenje da se jedan veliki broj pacijenata vakciniše, da vakcina prodeluje. Nekako smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza, a da smo svojim ponašanjem napravili grešku - smatra Lađević.

Ukazuje da ne mora "zaključavanje" biti apsolutno rešavanje, ali apsolutno poštovanje propisanih mera mora biti praćeno sankcionisanjem onih koji te mere ne sprovode.

Drugi put je, smatra Lađević, da se napravi prekid u infekciji i sve zatvoriti.

- Mislim da bi bili pametno da se svi strpimo kao nacija još dva meseca, da se svi vakcinišu koji mogu, da se razviju antitela i da leto dočekamo u potpuno drugim uslovima. Ovakvim odlaganjem mi ćemo stići i do sledeće godine - poručio je dr Nebojša Lađević.

Video: Brnabić: Danas vakcinisan milioniti građanin Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    5. mart 2021 | 08:31

    Sva ova histerija je zbog vakcina.Nece ljudi da se vakcinisu ,da budu zamorcici, pa je najbolje i isprobano krenuti sa histerijom ,stahom ,panikom.Ne prolazi vise to ,procitani su .

  • Mihajlo

    5. mart 2021 | 13:42

    Drugi doktor rece da imaju pacijente u bolnici koji su primili i drugu dozu. Navodno nisu nastavili da se pridrzavaju mera. Koja je svrha onda vakcine?!?!

  • Vesna B

    5. mart 2021 | 23:17

    Smatram da bi trebalo da pozivaju mladje ljude na vakcinaciju, jer oni rade i vise se krecu. Jako dugo cekaju da ih pozovu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA