≫ 

Javila se Lana, ima lepu vest: Do pre 2 meseca ni glavicu nije mogla držati uspravno, a sad već sedi

Devojčica je skupi lek zolgensmu primila krajem 2020. godine

  • 11
Lana

Foto: Instagram/zalaninuzivotnubitku

Lana Jovanović čiju je borbu za odlazak u inostranstvo Srbija pomno pratila, uzevši učešće u sakupljanju novca za lek čija je vrednost 2,1 miliona evra, sada je prvi put sela.

Devojčica je 28. decembra prošle godine primila terapiju, a danas, nešto više od dva meseca potom, porodica se pohvalila snimkom ne kome sedi.

- Vežbamo sedenje - stoji u opisu fotografije na kojoj se Lana osmehuje.

- Za sada polako, po svega par minuta, proteze na stopalima i stomaku su tu, ispravljaju deformitete, pružaju podršku mišićima. Osmeh je i dalje tu, to ne damo nikome. Puno, puuuno pozdrava za sve vas koji ste uz nas - stoji na Instagram stranici Za Laninu životnu bitku.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lana Jovanovic (@zalaninuzivotnubitku)

 

Podsetimo, Lana je rođena kao zdrava beba, ali joj je dijagnostikovana retka bolest koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Oboleli od spinalne mišićne atrofije nemaju gen koji proizvodi protein neophodan za mišiće i bez leka uglavnom preminu od gušenja.

Lanina borba inspirisala je i pokrenula organizacije, pojedince i čitave gradove širom Srbije da se udruže kako bi prikupili više od dva miliona dolara, koliko košta

Za nju i još nekoliko dece - Sofiju, Minju, Aniku i Olivera - prošle godine sakupljen je novac za zolgensmu od 2,1 miliona evra. Lek je najpre primila Sofija, potom Lana, zatim Minja. Anika i Oliver tek treba da ga prime.

U međuvremenu, pojavilo se još jedno dete obolelo od spinalne mišićne atrofije. Gavrilo Đurđević rođen je u septembru 2020. godine u Kragujevcu. Nakon tri meseca roditelji su primetili simptome teške bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsinica Cica

    5. mart 2021 | 08:45

    Najlepsa vest Da si nam ziva i zdrava dusice mala, kao i svi tvoji drugari koji imaju neku bolest. Zdravlje i decji osmeh nemaju cenu. ❤️🍀

  • Ana

    5. mart 2021 | 08:50

    Svi srecu ovog sveta ti zelim srce maleno.Dace bog da sve bude kako treba i da tezak period ostane samo ruzan san...

  • Zoran

    5. mart 2021 | 08:44

    Bravo lepoto mala ❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA