≫ 

Južnjački inat im se obio o glavu: Korona eksplodirala a Nišlije žive kao da se ništa ne dešava

Goran Stanković kaže da veruje da Niš deli sudbinu drugih velikih gradova zbog prevelikog opuštanja

  • 60
Stadion Čair Niš Park Čair Foto: D. K.

Jedan od simbola Niša stadion "Čair" ovih dana predstavlja granicu između onih Nišlija koji zatvaraju oči pred smrtonosnom pošasti i onih koji turobno gledaju u beton strahujući da će im sledeća stanica biti jedno od kovid odeljenja niškog Univerzitetskog Kliničkog centra.

Da nije stadiona, oči u oči bi se pogledali oni koje bezbrižno u istoimenom parku šetaju pse, sede na klupama čitajući novine ili ćaskaju sa poznanicima dok na oku drže mališane dok trčkaraju, voze automobilčiće, ljuljaju se i spuštaju niz tobogan i oni drugi....

Oni koji sa druge strane ovog objekta čekaju da uđu u Sportski dispanzer koji je po ko zna koji put prešao u kovid režim.

I dok u parku niko ne nosi masku niti haje za preporuku o socijalnoj distanci, oni koji čekaju da uđu kroz vrata ambulante, pravila poštuju... Ispod zaštitnih maski vidljiv je samo zabrinut pogled a mnogi svoj red čekaju sedeći u vozilima ili na betonskoj platformi stadionske signalizacije, držeći se podalje od svih ostalih.

Žaklina Usković smatra da je glavni krivac što se u Niš korona vratila na velika vrata, nedisciplina.

- Sela sam u park a ne u kafić... Strašno mi je gledati ljude kako se guraju u kafanama i kafićima ne hajući uopšte za ovo što se dešava. Ne razumem kakav je problem nositi maske... Kad ste sami i vani, naravno da vam maska ne treba, evo ni ja je sad ne nosim. Ali kad ste s nekim u društvu, pa elementarno je pravilo da zaštite njegovo ali i svoje zdravlje - komentariše Žaklina epidemiološku situaciju.

Goran Stanković kaže da veruje da Niš deli sudbinu drugih velikih gradova zbog prevelikog opuštanja.

- Išlo se na Kopaonik, Zlatibor, Staru planinu zbog skijanja. Smatram da je ovo direktna posledica tog okupljanja na planinama. Mere se moraju poštovati ako ne može drugačije onda kroz kazne... Ne treba sankcionisati samo ugostitelje već i sve one koji se kod njih zateknu - ističe Stanković.

Aleksandar Milićević jedan je od retkih optimista jer veruje da će Nišlije ipak shvatiti da sve od njih zavisi.

- Koliko budemo realno shvatali opasnost koja nam preti, toliko će nam trajati mere... Ne treba naravno biti fanatik, moja je preporuka sugrađanima da se paze, da drže odstojanje da ne prave žurke jer ćemo doći u situaciju da budemo zatvoreni. Vakcina ima dovoljno, svi treba da se vakcinišu jer je to jedini način da za koji mesec budemo relaksirani - kazao je Milićević.

I dok Nišlije lepo vreme koriste za provod kojeg im nikad nije dosta, o čemu svedoči i skorašnja korona žurka sa 180 ljudi, komunalna milicija nema vremena za odmor. Milan Đorđević, načelnik ove službe kaže da je neverovatno da se istog dana kada je zabeležen najveći broj zaraženih u Nišu, u jednoj kafani priredi žurka sa živom muzikom.

- To je zaista bila situacija kakvu nismo imali zadnjih nedelja. Lokal smo ispraznili na licu mesta, zatvorili ga na 72 sata i izrekli prekršajni nalog od 150.000 dinara. Policija je podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika zbog kršenja epidemijskih mera.

Međutim, veliki su problem i kućne žurke, izrekli smo 15 prekršajnih naloga zbog nepoštovanja kućnog reda jer su okupljanja prijavili stanari, sedam zbog nenošenja maski i tri zbog okupljanja više od pet lica - saopštio je Đorđević.

On je apelovao na sugrađane da slave u krugu porodice.

- Nišlije trebaju da znaju da ukoliko se ustanovi da se neko zarazio na tim okupljanjima da organizator može ne samo prekršajno već i da krivično odgovara- upozorio je Đorđević.

A najveći teret južnjačkog inata na plećima nose lekari koji su odavno na izmaku snaga ali ne uzmiču svesni da su poslednja odbrana od smrtonosne bolesti.

- Situacija na jugu Srbije se komplikuje, izuzetno je veliki broj novozaraženih, posebno među mladima koji se ne testiraju ili su asimptomatski nosioci virusa. Rezultat toga je veliki broj starijih pacijenata koji nam dolaze sa teškim kliničkim slikama od kojih mnogi umiru.

Ovo je zaista društvena tragedija, posle dužeg vremena imamo preko 200 zaraženih na dnevnom nivou... Puni su nam je Infektivna klinika i treći sprat niškog UKC, u Kruševcu je 130 pacijenata... - priča Radmilo Janković, koordinator kovid bolnica na jugu Srbije.

Janković ističe da je vakcinacija jedini način za suzbijanje epidemije ali da je ova situacija ugrozila ovaj proces.

Među obolelima imamo i onih koji su se vakcinisali ali su se zarazili pre stvaranja imunog odgovora. Oni koji su zaraženi ne mogu da se vakcinišu, moraju da sačekaju dva do tri meseca... Sve to ugrožava napore da se bolest suzbije - naglašava Janković.

Priznaje da je razočaran što se stanovništvo, naročito mladi, oglušuju o apele lekara.

- U ime mojih kolega koji su položili svoj život zarad nečijeg dobrog raspoloženja jer su se zarazili boreći se za tuđi u jedinicama intenzivne nege, apelujem da se prestane sa ovakvim ponašanjem. Nepodnošljiv je stav da neko smatra da ima pravo da uradi nešto loše jer je to uradio neko drugi pre njega.

Neprihvatljivo je da ovoliki broj zaraženih bude u Nišu, sada imamo najveći broj pozitivnih na sto hiljada stanovnika a to je katastrofa. Nedopustiv je manjak empatije prema starijim sugrađanima jer će mnogi preminuti bez obzira na naš rad.

Od početka epidemije nismo bili u ovakvoj situaciji... Postoji način da budemo bezbedni, okupljati se u manjim grupama, šetati gradom ali treba zatvoriti sva mesta gde se ne poštuju mere - upozorava Janković.

Kao jedan od razloga za ovako lošu epidemijsku situaciju, doktor Janković navodi prisustvo britanskog korona virusa.

- Udeo ovog soja je 30 odsto, a verujem da će preći 50 odsto. Ta brza transmisija je veoma veliki problem. Međutim, taj problem će biti mnogo veći ako dođe do ukrštanja tih novih sojeva kao što su  češki, brazilski... u jednom pacijentu.

Onda se može dogoditi da vakcine postanu neefikasne, mada se nadam da se to neće desiti jer neki proizvođači već rade na tome - zaključio je Janković.

Video: Skijanje zatvoreno ali zato bioskopi rade, zabranjeno okupljanje više od 5 ljudi ako nisu u bioskopu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • уписао

    5. mart 2021 | 20:11

    Живот и треба да се живи ,а не да страхујемо од нечега од чега још нико није побјегао!!!

  • George

    5. mart 2021 | 20:31

    Ne znam za vas, ali ja radim fizički posao,i na putu sam stalno, svuda po zemlji,i od početka epidemije nisam ni kijavicu dobio,iako sam u kontaktu sa svima redom,tako da zdraviji sam of svih vas,i vaša priča kod mene ne pije vodu

  • Goran

    5. mart 2021 | 19:24

    Gurate nas u ratove devedesetih unistavaju se preduzeca i drzava nema perspektive svi beze van i sad kovid ne date nam da uzivamo vec pedeset godina pa dosta nam je ako je ostalo i dva dana zivota bar da ga provedemo na nogama ko hoce neka se krije i da vidim vakcine pomazu ekstra sve vise zarazenih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA