Hrvatska zajednica zahteva da njihov jezik bude službeni na teritoriji cele Vojvodine

Predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji poslala je službeni zahtev za uvođenje hrvatskog kao službenog jezika u Vojvodini predsedniku Aleksandru Vučiću

  • 92
Hrvatska srbija, zastava, pregovori

Foto: Shutterstock

Predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji, Jasna Vojnić, uputila je 5. marta službeni zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču, kao i na teritoriji cele Vojvodine.

Ona je taj zahtev uputila, kako navodi, na osnovu "presedana koji je napravljen sa uvođenjem bunjevačkog jezika" u Gradu Subotici.

"Ohrabrena primenom principa pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja naredne inicijative predstavnika vlasti u ostvarivanju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem procentu žive Hrvati - Gradu Somboru (8,39 odsto), u opštinama Apatin (10,42 odsto) i Bač (8,39 odsto), kao i za teritoriju cele AP Vojvodine", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog saveta.

"Ovakav presedan primene principa pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži procenti više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine unapred pozdravlja predstojeće napore u afirmaciji položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata", dodato je.

Podsetimo, Skupština Subotice je u četvrtak, sa 58 glasova za i 2 protiv, usvojila predlog gradonačelnika Stevana Bakića, na inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta, po kojem se ulazi u proceduru da bunjevački bude četvrti službeni jezik grada Subotice. Ova odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo političkih predstavnika hrvatske manjine, koje je izneo predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, a što su podržali i ambasador Hrvatske u Beogradu i ministar inostranih poslova Hrvatske koji je tim povodom uputio Srbiji protestnu notu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    6. mart 2021 | 14:30

    Uvesti obaveznu nastavu na SRPSKOM jeziku na teritoriji cele Srbije,a ko zeli da uci maternji,moze na dopunskim casovima.

  • Supermen

    6. mart 2021 | 14:33

    Nije ih sramota da nesto zahtevaju

  • D.V.

    6. mart 2021 | 14:32

    Ono sto so srbi dobili u Hrvatcku to vi treba u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA