≫ 

Došli na zadušnice, pa na groblju zatekli mrtvo prase: Meštani Crne Bare u šoku, komunalci na terenu

Širom Mačve se na skoro na svakom koraku mogu videti leševi uginule stoke, od prasadi do krava

  • 7
Bahati stočari u Mačvi

Foto: Dragan Grujić

Meštani Crne Bare kod Bogatića koji su došli na groblje na Zimske zadušnice, zatekli su užasan prizor - uginulo prase. Oni nisu krili bes zbog skrnavljenja groblja i bezobrazluka onoga ko je leš ostavio tu.

Ne samo u ovom selu, već širom Mačve, skoro na svakom koraku i svakodnevno pored poljskih puteva, na njivama, u šumama, u kanalima za odvodnjavanje, na privremenim i seoskim deponijama mogu se videti leševi uginule stoke, od prasadi do krava.

Radnici zoohigijene JKP "Bogatić" su ove sedmice obišli celo područje opštine i na pet lokacija pronašli uginulu stoku. Po nalogu komunalnog inspektora zatrpali su životinjske leševe, ali ni u jednom slučaju nisu otkrili njenog vlasnika da bi pokrenuli prekršajni postupak.

- Privremenu deponiju u Dublju smo potpuno očistili dan ranije, a sutradan je tu bačeno 10 uginulih prasića. Pošto su približno iste veličine, pretpostavlja se da ih je istovario isti vlasnik, ali ni ovaj slučaj, kao ni brojni drugi ne mogu da budu procesuirani jer su sa životinja prethodno skinute ušne markice. Po dve svinje su pronađene na deponiji za građevinski otpad u Bogatiću i Glogovcu, a dve svinje i tele u Crnoj Bari - kaže Vladan Popadić, direktor JKP "Bogatić".

Obučeni radnici u zaštitnoj opremi mašinama obavljaju neškodljivo uklanjanje zatrpavanjem prema propisanoj proceduri. Leševi se posipaju krečom u humkama na dubini od dva metra i nakon toga se dezinfikuju mašine i saobaćajnica.

- Naročito je velika opasnost u ovom periodu kada primenjujemo preventivne mere da sprečimo širenje afričke kuge svinja koja je prisutna u Srbiji. Pojedinci, na žalost, nisu svesni kada uginulu stoku bacaju na javnim površinama koliko time ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja, često i vodotokova jer smo leševe pronalazili u blizini reke Drine - dodao je Popadić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako..

    7. mart 2021 | 18:09

    ..radimo, tako nam priroda vraca. Samo polako, njen bes cemo tek da osetimo!

  • Гаргамел

    7. mart 2021 | 19:22

    Комуналцима фото апарате у руке па па правац на дивље депоније да из жбуња вребају ове бајне домаћине а не да пишу казне бабама по БГ пијацама.

  • Racki

    7. mart 2021 | 18:26

    Ovce krave koze kerove macice sta sve tamis nosi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA