Posle dužeg vremena, opet je jedno "da" spasilo više života: Urađene nove transplantacije organa

Kapa, kaljače, mantil, i naravno maska, bili su neophodni kako ne bi ugrozili tek operisane pacijente

  • 0
Transplantacija Printskrin: RTS

Posle duge pauze, jer je epidemija korona virusa zaustavila program transplantacije organa, konačno su urađene transplantacije. U Urgentnom centru Srbije dvoje pacijenata je dobilo nove bubrege, presađena je jetra, a urađene su i transplantacije rožnjača.

I konačno, ekipa RTS-a je nije oblačila skafander za ulazak u crvenu zonu, ali su zaštitnu opremu dobili za ulazak u Jedinicu intenzivnog lečenja.

Kapa, kaljače, mantil, i naravno maska, bili su neophodni kako ne bi ugrozili tek operisane pacijente. Došli su da razgovaraju i snime one koji su otpočeli nove živote.

- Danas mi je deveti dan nakon transplantacije. Oporavak ide u pozitivnom smeru. Iznenadio sam se kad sam dobio poziv od profesora Ćulafića. Došao sam, trebalo je proveriti krvne grupe, tkiva jetre, poklopio se donor - navodi Slobodan Keranović.

Nedaleko od Slobodanove sobe, oporavljaju se pacijenti koji su dobili nove bubrege.

- Tri godine i tri meseca sam na dijalizi. Kad su me pozvali bio sam baš iznenađen - opisuje svoja osećanja Slađan Stojanović.

Pedesetdevetogodišnja Radoslavka Popović navodi da je na dijalizi bila tri i po godine.

- Zahvaljujući donoru, dobili smo novi život, i zahvaljujem se celoj ekipi, celom centru za transplantaciju - ističe Popovićeva.

Nataša Petrović, anesteziolog Tima za transplantaciju Urgentnog centra navodi da je zahvaljujući porodici donora troje mladih ljudi dobilo šansu za novi život.

- Hvala porodici donora i na njihovom razumevanju i na njihovoj ljudskosti, i sigurna sam da im je sigurno bol manji ako znaju da je troje mladih ljudi, teških hroničnih bolesnika ipak krenula nekim drugim zdravijim životnim stazama - poručila je Petrovićeva.

U Urgentnom centru i Kliničkom centru Srbije, svi s nestrpljenjem iščekuju da se epidemijska situacija stabilizuje i da se vrate redovnom radu.

- Svi smo iscrpljeni, svi smo već maksimalno angažovani, u Urgentnom centru, u kovid bolnicama, ali nekako smo uspeli da nađemo neku ekstra energiju, koju svakako crpimo iz entuzijazma i naše vere u potrebu, i dobrobit iznad svega u ljudsku dimenziju donacije i transplantacije organa - objašnjava Petrovićeva.

A sada kada su dobili nove živote, i kada im je najveća želja ispunjena, i one druge manje ili veće, takođe postaju ostvarive - da prošetaju i putuju.

- Šta da vam kažem, lepo je vreme, jedva čekam da izađem i prošetam psa - poručio je Slobodan Keranović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA