≫ 

Hrabre i uspešne u svom poslu, nežne i divne majke: Ove policajke brinu o redu i zakonu u Srbiji

I te kako su sposobne da "žongliraju" između posla i svoje porodice, a uglavnom su sve saglasne u jednom: organizacija i ljubav su ključ uspeha

  • 6
Žene policija osmi mart Foto: Facebook/Министарство унутрашњих послова Републике Србије

Svega nekoliko mesta u prošlom veku bilo je otvoreno za žene koje su želele da sprovode zakon i budu policajci. Ipak, danas je ta slika znatno drugačija. Pripadnice lepšeg pola integrisale su se u ovaj "muški svet" i postale ravnopravni članovi Ministarstva unutrašnjih poslova. One su hrabre, jake, uspešne žene, dobre kolege, posvećene majke i divne supruge.

One su i te kako sposobne da "žongliraju" između posla i svoje porodice, a uglavnom su sve saglasne u jednom: organizacija i ljubav su ključ uspeha.

Verica Simonović (38) iz Brusa, pre 18 godina, dakle, kada je ima svega 20, jedna je od njih. Posle završenog kursa za policajce zasnovala je radni odnos u Policijskoj upravi za grad Beograd, na radnom mestu policajac. Danas obavlja poslove vođe smene u dežurnoj službi. Udata je za kolegu i ima troje dece, dva dečaka od 10 i 7 godina i četvorogodišnju ćerku.

- Verica iz svake situacije u kojoj se nalazi izvlači pozitivne strane. Ma koliko god da joj ponekad izgleda teško da uskladi poslovne i porodične obaveze ona uz dobru organizaciju lako pravi balans. Uvažena koleginica i srećna majka - to je ono što joj puni baterije za svaki naredni dan - navode njene kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Policijskoj upravi u Kraljevu zaposlena je Ana Ilić. Završila je osnovnu policijsku obuku u Kuršumlijskoj Banji i od 2002. godine zaposlena je na radnom mestu policajac.

Ponosna je majka troje dece, Vojislava (17), Uroša (15) i Nine (10). Posvećeno obavlja sve zadatke, kako porodične, tako i profesionalne. Za Anu, kolege imaju samo reči hvale - nesebična, požrtvovana i profesionalna u svom radu.

Ivana Drakulović zaposlena je u Policijskoj stanici Vrbas, na upravnim poslovima. Udata je za kolegu koji je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice i sa kojim ima četvoro dece, sedamnaestogodišnje blizance Veljka i Ninu, Miliju (14) i ćerku Milu (3).

Ivana je organizovana, disciplinovana i sve moguće probleme rešava u hodu. Kaže da je uz dobru organizaciju sve izvodljivo. Ona je vredna i odgovorna, svi je vole i poštuju, jer je svojim radom to i zaslužila.

Sonja sama čuva i vaspitava 3 ćerke

Sa samo 22 godine, Sonja Kalaba obukla je uniformu i ispunila svoj san, da se bavi onim što je želela celog života - da bude policajac.

Danas, Sonja, zajedno sa svojim kolegama čuva Subotičane, a često sa njima odlazi i na fudbalske utakmice i druge rizične zadatke kao pripadnik Interventne jedinice policije.

Njena smena traje uglavnom 12 sati, u patroli sa kolegama i zadatkom da čuva javni red i mir i sa ciljem da se građani osećaju bezbedno i sigurno. Voli dinamičnost ovog posla i dodaje da nijedan dan na poslu nije isti.

Uspešno i hrabro obavlja sve zadatke zbog čega je cenjena kako u ispostavi u kojoj radi tako i u celoj Policijskoj upravi u Subotici.

Ono što Sonju izdvaja od ostalih koleginica i na šta je ona najviše ponosna jesu njene tri ćerke, koje Sonja sama odgaja i vaspitava. A kako sve uspeva da uskladi, ona odgovara:

- Sve je stvar organizacije. Ćerke su sada već veće i puno toga urade i same što mi dosta olakšava da uskladim posao sa privatnim životom. Ali smatram da je najvažnija ljubav i da je to ključ uspeha.

Radojka Marković zaposlena je u Policijskoj stanici Surdulica. U Ministarstvu unutrašnjih poslova radi od 2002. godine, najpre kao saobraćajni policajac, potom na upravnim poslovima, a od 2019. godine obavlja poslove policajca u zajednici.

Ono što krasi ovu ženu u uniformi, pored profesionalnosti, odgovornosti i spretnosti na poslu, kao i pozitivnog odnosa sa kolegama, starešinama i građanima, nesumljivo je trostruko majčinstvo. Radojka je majka dve ćerke od 17 i 15 godina i sina od 10 godina. Ona je aktivna, vešta, sposobna i odgovorna na svim poljima. Deca je obožavaju, kolege poštuju, a suprug podržava.

Deca najveći uspeh

Marjana Ivković je zastavnik policije iz Policijske uprave u Kragujevcu. U MUP-u radi od 2005. godine. Prve korake u policiji započela je u Policijskoj stanici u Svilajncu, a danas radi u Policijskoj stanici Knić na poslovima vođe bezbednosnog sektora.

Marjana je ponosna majka troje dece, najstarije Milice od 19 godina, dvanaestogodišnje Saške i desetogodišnjeg Novaka. Smatra da su deca njen najveći uspeh. Potrebno je mnogo odricanja i pozitivne energije, vredno raditi svakog dana, verovati u sebe i svoje snove, postavljati standarde visoko, a vizije dugoročno, tvrdi Marjana i dodaje:

- Trudite se da radite ono što volite. Ne birajte lakši put, birajte pravi put ma koliko težak bio. Mislite svojom glavom i sledite svoje snove.

U PJP Policijskoj brigadi, četvrtoj operativnoj četi, prvog operativnog bataljona od 2012. godine, radi Bojana Jovanović (30) iz Mladenovca.

Birajući svoj poziv, vodila se srcem, željama i mladalačkim entuzijazmom. Noseći sav teret policijskog posla i opreme, maksimalno je posvećena zadacima. Kolege i starešine je neizmerno poštuju.

Trudeći se da svoja znanja unapredi, 2019. godine stekla je sertifikat National escort Officers training for Collecting Return Operations by Air. Samohrana je majka sedmogodišnje Mie i petogodišnjeg Vuka.

Bojana u životu postavlja prioritete, usklađuje obaveze, organizuje raspodelu dužnosti i radi punom parom. Na poslu ne prestaje da bude majka, kod kuće ne prestaje da bude uspešna poslovna žena. To nisu odvojene uloge, to nisu dve žene u njoj - jednostavno to je ona.

Ministar odbrane čestitao 8. mart - Vi činite svet boljim mestom

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović čestitao je danas svim pripadnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i svim damama u Srbiji, Međunarodni dan žena - 8. mart.

- Današnji dan obeležava se kao međunarodni praznik širom sveta, kao dan vas hrabrih, odlučnih i jakih osoba bez kojih taj isti svet ne bi mogao da diše na ovaj način. Ne bi mogao da postoji, jer vi isti stvarate, ali ga i svojskim doprinosom činite boljim mestom - rekao je Stefanović.

Video: Ministar Stefanović čestitao Međunarodni dan žena - 8. mart

Ministar odbrane poželeo je svim pripadnicama lepšeg pola u Srbiji da budu srećne, uvažene i uspešne.

- Pokretači ste i stubovi, kako vaših porodica, tako i kolektiva u kojima radite. Želim i danas da vam se zahvalim što se neumorno borite za Srbiju i  što ulažući svoje znanje, sposobnosti, ogromnu energiju i požrtvovani rad, rame uz rame sa svojim kolegama, činite našu vojsku jačom i boljom. Ponosan sam što ste deo našeg sistema odbrane i što služite Srbiji - poručio je Stefanović pripadnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA