≫ 

Priča o "Vitezovima": Petar je završio akademiju u Americi, usavršavao se u Rusiji i seo u Mig-29

Široj javnosti malo je poznata činjenica da se svaki sekund leta na avionu Mig-29 precizno beleži. To rade mašine, a mašine analiziraju ljudi

  • 1
Vojno vazduhoplovstvo, piloti, avioni, vojska srbije Foto: mod.gov.rs/Goran Stanković

Vazdušni prostor Srbije koji se nalazi iznad nas, čuvaju avioni Mig-29. Avionima upravljaju piloti, održavaju ih pripadnici vazduhoplovno tehničke službe. Svi zajedno čine jedan veoma zanimljiv tim na veoma izazovnom zadatku. Svaki detalj je važan, i dok avion leti i dok je na zemlji.

Ljubav prema otadžbini, ljubav prema poslu, odgovornost, timski rad - to su vrednosti koje vode pripadnike Vojske Srbije. Što je posao složeniji i odgovorniji, ove vrednosti su važnije. Tako je na primer 101. lovačkoj avijacijskij eskadrili "Vitezovi".

Jedan od mlađih pilota u eskadrili je kapetan Petar Stefanović iz Beograda, koji kaže da najviše ima interakcije sa kolegama pilotima, kako starijim, tako i vršnjacima.

- Starije kolege se bave našom daljom obukom. Kolege mog ranga se bave kontrolom i zaštitom vazdušnog prostora. I kako radimo isti posao, razmenjujemo iskustva - objašnjava Stefanović za RTS.

"Vitezovi" počivaju na međusobnom poverenju ljudi, letača i tehničara. Proverava se bukvalno svaki šraf i ništa se ne prepušta slučaju. Petar je verovao u svoje snove i strpljivo i marljivo radio i verovao je i veruje u ljude oko sebe.

- Počeo sam svoj put od Vojne gimnazije, zatim sam upisao vojnu akademiju u Kolorado Springsu u Americi. Tada je bila aktuelna ta međunarodna vojna saradnja i taj vid razmene. Kada sam se vratio iz Kolorado Springsa 2013, leteo sam na avionima prvo V-53, to je popularna Utva, a zatim Super Galeb G-4 - objašnjava ovaj mladi pilot.

Posle školskih i školsko borbenih aviona, na red je došao MiG-29. Obuka za letenje na ovom lovcu, Petar Stefanović je sa nekoliko svojih kolega prošao u Rusiji.

- Bio sam dva puta u Rusiji. Prvi put je to bila preobuka za Mig-29. Sastojala se od teorijskog dela od dva i po meseca, a zatim i letačke obuke. Tu smo naučili letenje na tom avionu i samim tim neku osnovnu borbenu obuku. Drugi put kada smo išli u Rusiju, to je onda bila nadogradnja i malo naprednija obuka - objašnjava kapetan Stefanović.

Važno je reći da piloti Vojske Srbije nisu turisti. Njihov posao je čuvanje i kontrola vazdušnog prostora Srbije. Planiranje zadatka, obuke je kao i sve vezano za Migove 29 veoma složeno. A ljudima koji to rade je i zanimljivo, posebno tehnički deo. U 101. eskadrili zato postoji i četa za vazduhoplovno tehničko održavanje.

- U jedinici imamo različite specijalnosti, avion motor, specijalnost tehničara za avio opremu i instrumente, za radio radarsku opremu, napadno navigacione sisteme, vazduhoplovno naoružanje i ljude koji se bave sredstvima za objektivnu kontrolu koji daju konačan sud o ispravnosti vazduhoplova -  objašnjava kapetan prve klase Nenad Matić, komandir čete za vazduhoplovno tehničko održavanje.

Široj javnosti malo je poznata činjenica da se svaki sekund leta na avionu Mig-29 precizno beleži. To rade mašine, a mašine analiziraju ljudi. Mašine mogu da se umreže, usavrše, mogu da se kupe novije i bolje - ali ljudi, oni se stvaraju strpljivim i stalnim timskim radom.

- Pregled vazduhoplova ovde vrše sve specijalnosti. Tehničar svake specijalnosti i njegov kontrolor. Tek kada završe pregled i svako svojim potpisom evidentira u knjižicu vazduhoplova, onda pilot dolazi vrši pregled aviona i potpisuje knjižicu. Onda je avion spreman da ide na let - kaže Matić.

Zajednička činjenica za sve zvanične posete, prikaze i medijske napise jeste da je uvek u prvom planu složenost aviona Mig-29.

Video: Ovako izgledaju četiri nova srpska „Miga 29“

(tTelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    9. mart 2021 | 12:49

    Bravo, vi ste nas Ponos nase Republike Srbije, zivelo nase Vazduhoplovstvo i ziveo nas Predsednik Vucic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA